keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Katastrofi!

Ihan kauheaa! Keskeneräiset neuleet eivät olleet ainoita löytöjä lankalaatikoistani. Yhtä tiettyä lankaa etsiessäni löysin eräästä vyyhdistä jonkun sokeritoukan näköisen ötökän. Ja nyt vaikuttaa uhkaavasti siltä, että kyseessä oli turkiskuoriaisen toukka. Varmaksi en osaa sanoa, mutta mikä muu se olisi ollut?

Paniikki iski. Mitä tässä pitää tehdä? Pinkaisin tietysti koneelle ja Ravelryyn kyselemään neuvoja. Jos johonkin voi tässä elämässä luottaa, se on se, että Ravelryssä joku vastaa kysymyksiin. Ja siihen, että mikä tahansa ongelma onkin, joku muu on jo joskus kohdannut sen. Lohdullista ja ei.
"Turkiskuoriaisen toukka? Niin kuin sokeritoukka, mutta raidallisempi, hitaampi ja karvaperseinen. Pari tuntia vähintään 80-asteisessa saunassa tai vähintään viikko -20 asteessa. Jatkohoitona kaikki langat minigrippeihin (niitä saa ainakin viisilitraisiin saakka, helposti menee parit puserolangat yhteen pussiin) ja neuleille ilmava säilytys (huivit koreista henkareihin jne."

Googlettelin sitten turkiskuoriaisesta itsekin ja näköjään Ullastakin löytyy pätevän oloinen juttu aiheesta. Olen kyllä ollut Ullasta iloinen ja kiitollinen ihan jo neuleohjeiden takia, mutta nyt on hyvä syy olla vieläkin iloisempi siitä, että Suomesta löytyy ihmisiä, jotka jaksavat pyörittää tuollaista sivustoa. Iso kiitos kyllä heille!

Valitettavasti yksi neuvo turkiskuoriaisten hävittämiseksi on, että koko talo pitäisi myrkyttää. Ihan satavarma en ole löytämäni ötökän identiteetistä, enpä hoksannut sitä säilyttää, mutta pessimisti minussa kysyy, mikä muu se olisi voinut olla. Ja jos se oli turkiskuoriainen, sanotaan Ullassa, jotta "ammattitorjujien tulisi myrkyttää koko talo, sillä kuoriaiset leviävät muun muassa talon hormeja pitkin asunnosta toiseen". Auts.
Artikkelin yksi alaotsikko on huvittavasti:

Muista hengittää, älä panikoi

Ai kuka? Minä vai? Joo, mun hyperventilaatiokohtaus onkin vasta aluillaan ja tosi helposti hillittävissä. Eihän mulla muutenkaan ole ikinä taipumusta ylireagointiin, kysykää vaikka keltä.

Mun langat! :'(

4 kommenttia:

 1. Kannattaa varmaan ottaa yhteyttä ammattilaisiin, varsinkin jos nuita kummajaisia tapaa uudemman kerran. Meilläkin kävi viimetalvena torakka- mies laittamassa myrkkysyöttejä tiskialtaan aluskaappiin useamman kerran. Ja tämä sen vuoksi, koska yhdessä talon asunnossa oli ollut torakoita ilmeisesti aasianmatkat tuliaisena... Puistattavaa... Mutta ei ne kyllä meille asti eksyny, onneksi! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää katsoa asiaa. Jos nuita enemmänkin löytyy niin varmaan on harkittava myrkyttäjää. Mutta lähtökohtaisesti minua ei jotenkin houkuttele myrkytykset, varsinkin kun niidenkään teho ei välttämättä ole kovin pitkäaikainen jos koko taloyhtiö ei tee yhteistyötä - ja olen aika varma, että ei tekisi.

   Tuo yksi toukka oli toistaiseksi ainoa löytö. Sitä en kyllä tiedä, miltä vyyhtien sisällä näyttää. Joka tapauskessa aloitan nyt saunottamisesta, pussittamisesta ja pakastelusta. Tärkeintä varmaan suojata langat ja villavaatteet, niin pysyvät turvassa eivätkä toisaalta ole houkuttelemassa lisää ötököitä.

   Poista
 2. Turkiskuoriaiset ovat kyllä ikäviä alivuokralaisia. Omakohtaisten kokemusten mukaan ne ovat aika perkeleellisiä hävitettäviä, ja kerrostalossa niiden hävittämisestä on melkeinpä turha haaveilla - vaativat nimittäin koko talon myrkyttämisen, ei pelkkä oma asunto oikein riitä. Ne pirulaiset kun pystyvät siirtymään usein asunnoista toiseen ja majailevat myös kellari- ja varastotiloissa. Yöks.

  Omakohtaisten kokemusten mukaan minigrippussit ja erilaiset kannelliset (tiiviit kannet!) ovat aika mainioita hillitsemään kuoriaisten toukkien tuhoamisvimmaa. Tsemppiä taisteluun inhotuksia vastaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pitää keskittyä tähän suojaamis- ja organisointipuoleen ja katsoa sitä hävittämistä sitten, jos oikeasti alkavat lisääntyä ja kuhista joka paikassa. Keittiön kaapitkin pitänee käydä kunnolla läpi, näin ainakin jotkut suosittelivat, mutta onneksi siellä on jo aika paljon ruuista lasiastioissa tai muuten suojassa. Sentään jossain päin asuntoa on osannut olla varovainen.

   Poista