maanantai 4. toukokuuta 2015

Hippo opettaa: palojen yhdistäminen virkaten

Noin vuosi sitten minut villitsi virkkaushimo. Joka ei kestänyt ihan tarpeeksi kauan. Hippo, jota niin hinguin valmiiksi, jäi kesken. Tosin tällä kertaa kyllä syytän olosuhteita! En löytänyt mistään täyttövanua, ja kun hipon valmistuminen ei sen takia ollut ihan heti tapahtumassa, siirryin sitten muihin projekteihin. (Vai kesälomalle? En muista.)

Nyt kun sitten tulin kokeilleeksi maton virkkaamista, muistui hippokin taas mieleen. Joulun alla ratkaisin täyttövanupulman poistamalla pari vanhempaa tyynyä käytöstä, ja joulupallojen jäljiltä jäi luultavasti tarpeeksi hippoakin varten.

Mutta nyt sitten sattui ihan kumma juttu. Hippo-ohjeessa palat virkataan suoraan yhteen, ei siis ommella jälkikäteen, ja minä aloin vankkumattomalla itseluottamuksella yhdistää paloja ihan ulkomuistista. Jonkin matkaa tehtyäni vain huomasin, että eipä jälki ollutkaan ihan samanlaista kuin vuosi sitten... vaan näytti paremmalta kuin silloin! Luovasta tauosta oli ilmeisesti hyötyä. 

Eilen illalla ennen nukkumaan menoa oli äkkiä pakko kuvata vaihe vaiheelta, miten tuon yhdistämisen nyt teen, että en vain pääse unohtamaan. Ilmeisen selvästi olen viimeksi tulkinnut yhdistämisohjetta jotenkin väärin, sillä ihmettelin silloinkin, että ei tämä nyt niin ihmeen siistiltä näytä, jos nyt ei rumaltakaan.

Tässä nyt sitten ohjeet virkaten yhdistämiseen, ainakin itselleni tulevaisuutta varten, ja muillekin, jos joku tällaisia kuvaselvennyksiä kaipaa. Kuvissa sitten se viimekeväinen huonompi jälki koukun oikealla puolella ja nyt vahingossa löytynyt parempi tyyli peukalon vieressä vasemmalla.

Virkaten yhdistäminen

Palaset yhdistetään pylväitä virkaten. Yhdistäminen tapahtuu siis samanaikaisesti afrikan kukkien viimeisen kerroksen virkkaamisen kanssa. Osa kerroksesta virkataan pylväitä ihan normaalisti, yhdistettävien sivujen kohdalla mukaan vain lisätään reunasilmukka siitä palasesta, johon tekeillä olevaa palasta ollaan yhdistämässä. Ei siis mitenkään vaikeaa, mutta kokemuksen syvällä rintaäänellä voin kertoa, että tämänkin voi tehdä väärin. Reunasilmukka pitää ottaa mukaan oikeassa kohtaa ja ilmeisesti koukku oikeasta suunnasta työntäen.


1. Työnnä puikko yläkautta läpi valmiin palan reunasilmukasta. Tässä kohtaa pitää olla sen verran tarkkana, että kohdistaa palasten silmukat oikeisiin kohtiin.


2. Vedä lanka koukulle (langankierto), lanka tulee koukun päälle oikealta vasemmalle.

Ylläolevassa kuvassa koukulla ylimpänä langankierto, keskellä valmiin palan reunasilmukka ja alimpana edellinen pylvässilmukka.


3. Työnnä koukku läpi yhdistettävän palan seuraavasta silmukasta kuten normaalisti.


4. Koukkaa lanka puikolle.


 
5. Vedä lanka reunasilmukan (kuvassa vihreä) ja langankierron läpi.


Nyt koukulla ylimpänä uusi silmukka, keskellä valmiin palasen reunasilmukka ja alimpana edellinen pylvässilmukka.


6. Koukkaa taas lanka puikolle ja vedä se läpi vastamuodostuneesta silmukasta, jo valmiin palan reunasilmukasta ja edellisen pylvään silmukasta.


Noin. Jatka tätä, kunnes yksi sivu on virkattu yhteen. Kulmasilmukat voi ainakin tässä tapauksessa jättää yhdistämättä, vaikka yhdistäisikin monta sivua samasta palasta kerralla.

Toivottavasti tästä on apua muillekin kuin itselleni!

8 kommenttia:

 1. Selkeä ohje, pitääpä laittaa muistiin tämä seuraavaa palojen yhdistämistä varten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivottavasti tästä on apua jos tulee sopiva tilanne vastaan

   Poista
 2. Palat on kätevää yhdistää virkatessa. Kiitos selkeästä ohjeesta.
  Minullakin käytöstä poistetut tyynyjen vanut odottavat pestyinä.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyynyjen vanut on kyllä hyvä idea. Mikään tyyny ei kuitenkaan ole käytössä ikuisesti, ehdottomastihan ne pitää hyötykäyttää.

   Poista
 3. Todella hyvä ja selkeä ohje - kiitos! Itsekin pitäisi Hippoa ruveta väsäämään, mutta vähän tuo palojen yhdistäminen on jännittänyt ja estänyt aloittamista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo hipon tekeminen on oikeasti ollut tosi mukavaa, toisin kuin tästä aikaansaantivauhdista voisi päätellä. Nyt multa loppui vihreä lanka kesken, vielä kuusi palaa olisi jäljellä. Saapa nähdä tyssääkö taas tähän, vai saanko pian lankaa hankittua.

   Poista
 4. Hei! Paljon sinulla meni yhteensä lankaa tuohon Hippoon? Luin jostakin, että 125 g riittäisi, mutta kuulostaa yllättävän pieneltä määrältä noin isoon työhön. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Riippuu varmaan langasta, mutta 125 g ei kyllä minusta riitä mistään materiaalista. Minä menin vähän sekaisin tuon hipponi kanssa, mutta mun mielestä kutakin väriä on mennyt yli 100 g, eli kolmatta kerää kutakin. Käyttämäni lanka on siis 50 gramman kerillä. Auttaako tämä?

   Poista