torstai 3. marraskuuta 2011

Vaateteollisuudesta sananen

Tulin ihan vain laittamaan linkin tekstiin, joka kaikkien pitäisi minusta lukea. Vihreät Vaatteet -blogi tuo esiin tärkeitä asioita, ja minun mielestäni blogilla saisi olla huomattavasti enemmän lukijoita kuin sillä on.

Minä en edes ala avautua tästä asiasta enempää, koska sinänsä minulla ei ole mitään mullistavaa sanottavaa, lähinnä vaan alkaa savu nousta korvista, jos pääsen vauhtiin. Tavallaan en edes tietäisi, mistä aloittaa, kun kuviossa on melkein kaikki kohdat pielessä.

Sekin on ihan perseestä, (anteeksi kielen käyttöni, mutta tämän enempää en pysty itseäni hillitsemään), että meidän kuluttajien pitäisi keskittää kaikki energiamme vaatteiden taustojen selvitystyöhön, jos haluaisimme toimia eettisesti tai edes turvallisesti. Ja toisaalta sitten taas kaikkia se ei kiinnostakaan. Pääasiassa syy siihen on varmaan tietämättömyys ja tietysti se, että asiaa ei ihan ymmärrettävästi haluta ajatella.

Tavallaan jokaisen pitäisi ottaa vastuuta asiasta, mutta kyllä vaatevalmistajien pitäisi se suurin vastuu kantaa.

4 kommenttia:

 1. Kiitos tästä viestistä ja linkistä, uusi tuttavuus. Musta tuntuu, että samanlainen pielessä olo vaivaa muitakin aloja, esimerkiksi nyt vaikka teollista ruoantuotantoa, ja sitten tietenkin tätä länsimaista tapaa kuluttaa aina vain enemmän tai ainakin mahdollisimman paljon. Hyvä, kun kirjoitit asiasta.

  VastaaPoista
 2. Juu, vaivaahan nämä samantyyppiset ongelmat monia aloja. Ja kyse on ihan kulttuurisestakin jutusta, epäilemättä. Kaikkea pitäisi saada paljon ja heti. Olisi ihana, jos ajatusmaailma muuttuisi siihen suuntaan, että ostettaisiin vähän ja laatua, ja sitä laatua kans tehtäisiin... ja että mieluummin pistettäisiin paljon rahaa yhteen hyvään tuotteeseen, joka kestää aikaa ja käyttöä, ja josta oikeasti tykätään, kuin paljon rahaa miljoonaan tuotteeseen, joihin kyllästyy ja jotka ei edes kestä.

  Tottakai on niitäkin ihmisiä, joiden on pakko ostaa vähällä vähän. Mutta se on sitten asia erikseen.

  Mutta kiitos kommentistasi. Ihana tietää, että muitakin kiinnostaa, ja kiva myöskin, että joku löytää blogini kautta (tai mistä kautta tahansa) Vihreät Vaatteet -blogin.

  VastaaPoista
 3. Mä kattelin dokkarin ja odotin että kuinkahan kauan menee ennen kuin kukaan reagoi… aika kauan sai odottaa! Ja ns. tunnetuimmista muotiblogeista en ole vielä huomannut yhden ainoankaan reagoineen koko asiaan! Kyllähän se on jo nähty että nämä osaavat hyödyntää ”pikkujulkisuuttaan”, mutta omaan napaan: ilmaisia tuotteita ja kivat tapahtumat, mutta käyttäisivät sitä sananvaltaa välillä johonkin oikeasti hyvään ja pistäisivät lukijansa ajattelemaan (ja itsensä kanssa) hieman pintaa syvemmälle…

  VastaaPoista
 4. Niipä, sanopa muuta. Ymmärrän siis kyllä sen, että näitä asioita ei haluaisi ajatella ja että muotiharrastuksen tai muun vaateharrastuksen haluaa pitää vain kivana asiana - mutta kun fakta on, että ei se ole vain kiva asia.

  Minusta ei olisi mitään vikaa siinä, että vähän keskusteltaisiinkin asioista. Ja ajateltaisiin niitä. Ja ei ole pakko ajatella pelkästään niitten masentavien puolien kautta. Entä jos ajateltaisiin niitä sitä kautta, mitä kivaa voitaisiin tehdä niin, että asioita saataisiin muutettua edes pienesti ja vähän kerrallaan parempaan suuntaan?

  VastaaPoista