perjantai 4. tammikuuta 2013

Pääntie päänvaivana

Vuoden ensimmäiset päivät olen hissukseen neulonut Esteriä. Alkoi hymyilyttää, kun mietin, miten mielivaltainen vuoden neuleet -koosteeni rajanveto oikeastaan on.


En tiedä muista, mutta en itse ainakaan ole ottanut harrastustani vielä siltä kannalta, että vuoden loppuun mennessä pitäisi tehdä tilit selviksi, pistää hommat pakettiin, inventoida ja aloittaa sitten puhtaalta pöydältä. Niinpä vain Esteristäkin on suurin osa neulottu vuoden 2012 puolella, Downton Pulloverista puhumattakaan. Jälkimmäinen on ollut kauluksen paria viimeistä riviä ja viimeistelyä vaille valmis jo pari kuukautta. (Hyytyminen ei tapahtunut ollenkaan loppumetreillä, vai mitä?) Että mikä sitten on minkäkin vuoden neule. Pitääkö jokaiselle neuleelle muka määritellä vuosiluku? Tai vuosiluvut? "Esteri 2012-2013." Tulee jotenkin surullinen mielleyhtymä.

No, olkoonpa raja neulevuosien välillä kuinka teennäinen hyvänsä, pidän silti vuosikatsauksista. Sitä paitsi rajathan ovat aina aika lailla keksittyjä ja vain johonkin kohtaan lätkäistyjä. Jostain syystä ihmiset vain kaipaavat rajoja ja tarvitsevat niitä asioiden hahmottamiseen. Siltä minusta ainakin tuntuu. On mukava katsoa eteen- ja taaksepäin osakokonaisuuksien avulla.


Mitä tulee Esteriin, olen päätynyt jonkinlaiseen henkiseen jumituspisteeseen sen kanssa. Neule on viittä vaille valmis, mutta en osaa päättää, mitä teen kauluksen ja pääntien kanssa. Toisaalta kaulus on aikalailla se juttu Esterissä. Pidän siitä, se on kivan näköinen ja erottaa puseron monista muista villapaidoista. Mutta tajusin, etten ole varma, haluanko sitä itselleni. Tämä voi olla taas niitä typeriä sääntöjä, joista ei vain osaa irrottautua, mutta en voi mitään sille, että vatvon lyhyen ja paksun kaulani kanssa sitä, onko tuo kaulus välttämättä minulle se imartelevin. Olen valmis näyttämään pallolta, mutta jotenkin se pää kasvaa suoraan hartioista -look ei houkuttele. Ja kaulus kuin kaulus, jos se vähänkään nousee puserosta, se saa minut aina näyttämään ihan vääränlaiselta - erilaiselta kuin mitä tunnen olevani.


Mutta sitten taas... jos teen aivan tavallisen pyöreäaukkoisen pääntien... tuleeko paidasta aivan tylsä? Minulle tulee tunne, että raiskaan koko mallin. Vaikka miksi toisaalta? Onko se nyt niin väärin tehdä omannäköisensä? (Hups, freudilainen lipsahdus, viittasin omannäköiselläni näköjään tylsään.) Loukkaantuuko suunnittelija verisesti, kun joku on mennyt modaamaan mallia itselleen imartelevammaksi? Tuskinpa. Tai jos loukkaantuukin, niin kenen ongelma se oikeastaan lähinnä on? Eli minun pitää vain päättää, haluanko nyt tehdä Esterin, joka ei ihan näytä Esteriltä, vai oikeaoppisen Esterin, jolloin minä en näytä ihan minulta.

Jahkaaminen. Mikä ihana tapa aloittaa uusi neulevuosi.

10 kommenttia:

 1. Entäs jos ensin neulot sen tavallisen pyöreäaukkoisen pääntien ja katot miltä se näyttää? Koska jos teet oikeaoppisen Esterin, joka ei näytä sinulta, ja jota et siksi ehkä pidäkään, niin mitä järkeä siinä on?

  Minusta on mielenkiintoista seurata, kuinka omat tavat vuosittain muuttuvat: kuinka paljon on neulonut/virkannut ja kuinka paljon on ostanut lankaa. Vuonna 2012 minä ostin paljon lankaa ja samaan aikaan neuloin paljon vähemmän kuin vuonna 2011.

  Tänä vuonna ajattelin seurata sitä, minä vuonna ostettuja lankoja kulutan eniten. Miksi, en tiedä. Koska se on hauskaa?

  Minä aloitin neulevuoteni virkkaamalla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdotuksessasi voi olla ideaa. Kokeilen ensin sillä tavistyylillä. Ei se kaulus vain niin tunnu omalta.

   Omien tapojen seuraaminen on varmasti aika mielenkiintoista. Minä varmaan seurailen paljon yleisluontoisemmalla tasolla - lähinnä sitä, miltä tuntuu. Viime vuonna olen neulonut melko paljon, mutta joutunut olemaan neulomattakin aika suuren osan ajasta. Olisi vaikea verrata edellisvuoteen jotain tarkkoja lukuja, sillä krooninen migreeni ei suoranaisesti ole ollut valinta... ilman sitä olisin neulonut enemmän ja luvut olisivat vertailukelpoisempia edelliseen vuoteen nähden. Mutta ei sillä, en minä taida muutenkaan olla tässä asiassa niin lukemaorientoitunut.

   Poista
 2. Ehdotus: jatka Esterin kaulusta pidemmäksi ja leveämmäksi niin, että kääntyy nätisti olkapäille. Tarvittaessa saa napitettua kaulan suojaksi, muuten on avoinna ja näyttää o-pääntieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen ehdotus. Taidan kuitenkin kokeilla ensin sitä tavallista pyöreää pääntietä ilman kauluksia ja teen sille sitten jotain, jos se ei tunnukaan omalta. Jotenkin mikään massiivinen kaulus ei juuri nyt niin innosta.

   Poista
 3. Onhan paidassa paljon muitankin yksityiskohtia, kuten vaikka nuo palmikot. Kannatan ehdottomasti jotain, joka saa puseron tuntumaan omalta. Kaikista ikävintä olisi tehdä kovalla työllä neule, jotai ei kuitenkaan haluaisi käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, onhan siinä loppujen lopuksi muutakin. Ei kai se kaulus ainoa tunnusomainen piirre Esterissä ole. Varmaan siis kokeilen sillä o-pääntiellä ainakin näin alkuun, muuttelen sitten jos ei tunnukaan hyvältä. Pääasia on tosiaan se, että tulee käyttökelpoinen vaate.

   Poista
 4. Oon vähän samoilla linjoilla adelheidin kanssa, suurempi parempi! Silloin on kaulusta, mutta sen saa myös pois kaulan edestä. (: Ja hiiteen kaikki tyhmät säännöt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, suurempi kaulus voisi olla hieno tuossa mallissa. En vain tiedä, osaanko itse niin käyttää sitä. En pidä siitä, jos kaulassa ja harteilla on kamalasti tavaraa, kun kaula on niin lyhyt, hartiat leveät ja rintamuskin iso. Juu, säännöistä viis, niiden takia ei pidä mitään kaihtaa. Mutta en vain osaa oikein olla, jos vartalon yläosa tuntuu kovin topatulta.

   Poista
 5. siis tottakai modaat sen paidan omannäköiseksi! Näinhän se kuuluu mennäkin. Ja komppaan adelheidin ehdotusta, meinaan voisi toimia ihan kivasti jos kaulus olisi reilusti isompi . (tuo alkuperäisen mallin kaulus on kyllä tosi epäpukeva kaikilla. my humble opinion:-))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, päädyin siihen, että se perus o-pääntie voisi olla tässä tapauksessa se omannäköisin minulle. Jos se ei toimi, niin kokeilen sitten tuota kaulusta.

   Mutta niin sen tietenkin kuuluu mennä, että tehdään omannäköistä. Siksihän sitä loppujen lopuksi on niin neulomisesta innostunutkin, kun ei tarvitse pukea päälleen ihan täsmälleen sitä, mitä joku muu on suunnitellut, vaan vaatteen voi muokata itseä pukevammaksi/miellyttävämmäksi.

   Poista