torstai 13. kesäkuuta 2013

Kohupari

Pahamaineisen väriyhdistelmän julkinen esittäytyminen. "Erikoinen yhdistelmä." "Eipä tulisi itselläni mieleen käyttää." "Onko sinulla mitään muita vaihtoehtoja?"

Tämä valitsemani värikaksikko on kerännyt yllättävän paljon huomiota. Ensimmäiset kommentit sain pari vuotta sitten langat ostaessani.


Kukaan ei ole tuntunut suoranaisesti kritisoivan. Onpa vain ihmetellyt. Ja minä ihmettelen takaisin.

Jos nyt tarkemmin mietin, on ihan totta, että harvemmin törmää vaatteisiin, joissa on yhdistetty vihreä ja violetti. Tai henkilöön, joka on pukeutunut näihin kahteen väriin. Voihan se tosiaan olla vähän harvinaisempi sekoitus. Mutta minusta se on hieno. Vähän aliarvostettu näköjään.

Olen värien suhteen hyvin liberaali. Tai en oikeastaan. Minulla ei vain ole juuri piintyneitä ennakkoluuloja. Tai kovin vahvoja mielipiteitä. Ehkä minulla ei siis ole makua.

Ollessani lankakaupassa töissä sain muutamia kertoja olla asiakkaille makutuomarina. Se oli hyvin vaikeaa. Osaan kyllä sanoa, käykö joku väri ihmiselle vai ei, jos sitä pidetään hänen kasvojaan vasten. Värin vaikutukset näkee kyllä - jotkut saavat kasvot näyttämään likaisilta, jotkut eivät sen kummemmin miltään ja jotkut saavat ihon ja silmät loistamaan. Kyllä minä siinä asiassa osaan näkemääni tulkita. 

Mutta mitkä värit sitten sopivat keskenään yhteen? Varsinkaan silloin, jos puhutaan vain kahdesta väristä, minusta ei ole apua. Ei ainakaan ellei kysyjä määrittele tarkemmin, haluaako hän harmonisen yhdistelmän, samean yhdistelmän... räiskyvän, huomaamattoman, kontrastisen vai toista väriä korostavan yhdistelmän. Pelkkään pyyntöön "sinulla kun on varmasti silmää niin kerropa mitkä sopivat yhteen" on minusta erittäin vaikea vastata.

Olen kyllä jauhanut tästä ennenkin. 

Minusta vihreän ja violetin liitto on mahtava. Melko voimakas. Yhdessä värit hehkuvat, ainakin jos sävyt sattuvat yksiin. Nämä kaksi sattuvat.


Vaikka ne hehkuvat, ovat ne minusta myös yllättävän harmoniset. Näissä on jotain rauhallisen metsäistä. Kai siksi kun violetti on niin tumma. En tiedä.

Värien yhteensopivuuteen vaikuttaa minusta myös se, miten ja missä niitä aikoo käyttää. Joidenkuiden päällä parhaita väriyhdistelmiä ovat hyvinkin rauhalliset värit, toisille sopii räikeätkin. Eikä se ole kiinni pelkästään kantajansa ihon ja hiusten väreistä vaan persoonasta myös. 

En käyttäisi tätä väriyhdistelmää kotini sisustuksessa, ainakaan juuri nyt. En varsinkaan laajoilla pinnoilla. Itseni aion tähän kuitenkin pukea. Ja uskon että näytän tässä vielä hyvältä. Tulette näkemään!

Mutta haluaisin kyllä kuulla alustavia mielipiteitänne. Onko joku yhtä värivammainen kuin minä, eli pitää käytännössä kaikesta? Vai särkeekö tämä yhdistelmä silmiänne ja häpeättekö puolestani jo etukäteen? Pukisitteko itse?

Jos vain taitoja riittää, aion ehdottomasti kopioida Karkkipäivä-blogissa esiintyneen silmämeikin mekon kaveriksi - ainakin kerran! Vai onko se jo ihan liikaa? Saattaahan se toki olla... 

Onneksi siitä ei tarvitse välittää!

11 kommenttia:

 1. Ei tosiaan särje silmiä, ihana väriyhdistelmä :)

  VastaaPoista
 2. Kivalta näyttää väriyhdistelmä! Vihreä raikastaa sopivasti tota tumman violettia. Itse en pääleni kyllä laittaisi, mutta se johtuu enimmäkseen siitä että violetti ei minulle sovi. Tietty jos haluisin esiintyä zombie-kalmona niin sitten violetti olisi ykkösvalinta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kaikille väreille ja yhdistelmillehän löytyy käyttökohteensa. Eli miten olisi Halloweenina? :D

   Poista
 3. Ihana kun joku kokeilee ja uskaltaa! Musta on ihana yhdistää värejä, mutta omassa sisustuksessa ja omassa vaatetuksessa oon aivan toivoton. Ennen oli pelkkää mustaa (ja näytän siinä ihan uskomattoman kalpealta), nyt oon sitten tajunnut että koska oon niin vaalea niin sen mustan tilalta vois käyttää valkoista, harmaata ja sinistäkin (vau miten radikaali olenkaan...). Onneksi on sitten lastenvaatteet, joissa voi leikitellä. Esimerkiksi limenvihreä ja vaaleanpunainen, upea yhdistelmä! Naapurini ei kyllä kuulemma missään nimessä voisi tytölleen näitä värejä yhdessä laittaa. Ja entäs oliivinvihreä ja oranssi, vau! Vähän niinku tämä sunkin yhdistelmä. Tykkään! Enkä ees tykkää violetista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummallista, minusta yhdistely ei vaadi lainkaan uskallusta. :D En tietenkään halua pukea päälleni jotain, mikä minulle ei omasta mielestäni passaa, mutta värejä keskenään uskallan toki kokeilla.

   Limenvihreä ja vaaleanpunainen kuulostaa pirteältä yhdistelmältä. Ja jotenkin ajattelen, että lasten pukeutumisessa se värien yhteen sopiminen on vielä vähemmän tärkeää kuin aikuisten. Tärkeämpää olisi ehkä se, että värit eivät ole kovin synkkiä tai että lapsi itse tykkää (jos on tarpeeksi iso tykkäämään). Mutta mielipideasiahan se taitaa olla. :)

   Poista
 4. Väriyhdistelmissä vaikuttaa yhdisteltävien värien määrä lopputulokseen. Pieni määrä outoa väriä voi saada päävärin hehkumaan, ja suurempi määrä tehosteväriä aikaansaa oudon vaikutuksen. Väriopillisesti kyse on disharmoniasta ja sen hallitsevuudesta. Hallittu disharmonia piristää, hallitsematon ahdistaa.
  Kehittynyt värisilmä kykenee valitsemaan värejä riippumatta omista mieltymyksistä. Kokematon yhdistelee värejä oman henkilökohtaisen mieltymyksensä mukaisesti.
  Saako tämä violetti vihreän näyttämään beigemmältä kuin se onkaan? En luota näytön värintoistoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, en luottaisi näytön värintoistoon, siitä ei ikinä tiedä kun kunkin näyttö näyttää miten näyttää. En ehkä sanoisi vihreän näyttävän beigemmältä tässä yhdistelmässä (näin livenä), mutta sen sijaan ehkä sen keltaisuus vähän korostuu. Väri on myös jollain jännällä tavalla vähän samea, violetin seurassa sameus vähän vähenee.

   "Kehittynyt värisilmä kykenee valitsemaan värejä riippumatta omista mieltymyksistä. Kokematon yhdistelee värejä oman henkilökohtaisen mieltymyksensä mukaisesti." Asia on varmastikin näin. Hankalaksi koenkin sen, kun värejä pitäisi yhdistellä toisen ihmisen mieltymyksen mukaisesti ilman että tietää, mitä ne mieltymykset ovat. Tosin yleensä ne sitten ehdottelun ja kokeilun myötä kartoittuvat, mutta koen aina jotenkin vaikeaksi alkaa neuvoa toista, koska yleensä aina sillä toisella kuitenkin on joku omanlaisensa maku.

   Itse luotan kokeiluun, yritykseen ja erehdykseen - jos mitään voi sanoa erehdykseksi makuasioissa. On hauska kokeilla, miltä näyttäisivät yhdessä sellaiset värit, joita ei alunperin tullut mieleenkään yhdistää.

   Tuo mitä sanoit yhdisteltävien värien määrästä on myös totta. Se miten värit vaikuttavat toisiinsa riippuu tosiaan paljolti siitä mikä niiden suhde on. Siksi ihmettelenkin sitä käsitystä, että jotain väriä ei voisi muka ollenkaan yhdistää johonkin toiseen - sehän riippuu ihan siitä, kuinka sen yhdistämisen tekee. Ja tosiaan siitä, mitä lopputulosta hakee. Harvempi varmaan hakee ahdistavuutta, mutta joskus on tilanteensa, missä hallitsematon disharmonia on paikallaan. (Esimerkiksi siis taiteessa voi olla tavoiteltu ratkaisu, kodinsisustukseen ei ehkä mikään hyvä idea.)

   Poista
 5. mitenniin outo väriyhdistelmä?? siis tuotahan on luonto tälläkin hetkellä pullollaan kun vain silmät avaa. Todella hieno väriyhdistelmä minusta!! (ja käytän sitä itse aika usein, tosin mulla ei missään vaatteessa taida itsessään olla molempia värejä, mutta yhdistän usein vihreitä ja violetteja vaatteita keskenään (ja mukaan oranssia tai kirkasta tummaa fuksiaa - ai että on nami yhdistelmä...);-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopa muuta! Väitetään, että musta käy kaiken kanssa, mutta jos ympäristöä katsotaan, (missä mustaa esiintyy muuten varsin vähän), niin vihreähän se kaiken kanssa toimii.

   Olen kyllä sitä mieltä, että ihmiset turhaan ruokkivat mielen rajoittuneisuutta keksimällä sääntöjä, joita sitten pidetään suorastaan luonnonlakeina.

   Sitten sanotaan, että joku (esim. kuvauksesi perusteella sinä) on rohkea pukeutuja ja värien käyttäjä. Se on hassua. Ikään kuin uhmaisi jotain suurta ja mahtavaa. :D

   Poista
 6. Olen jo hyvän aikaa käyttänyt meikissäni(ikään kuin olisin aina meikissä;)vihreän ja violetin yhdistelmää - esim. rajaus ja ripset violettia, muu vihreää, tai päinvastoin. Toimii. Vihreänruskeiden silmien vihreys pomppaa mielestäni paremmin esille, mikä voi olla silkkaa kuvitelmaa, mutta toimii silti.

  VastaaPoista