sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Ihana Kuun uni ja pihinää pingotuksesta

Voihan pingotus... Tiedättekö kuinka kauan periaatteessa valmis neuleprojekti saattaa minun hoteissani joutua odottamaan pingotusta? Vuosia, helposti. Siinä mielessä voisin suorastaan olla ylpeä siitä, että tämä huivi sai odotella vain vajaat ja vaivaiset yhdeksän kuukautta.


Jostain syystä en kuitenkaan tunne oloani erityisen ylpeäksi. Johtunee siitä, että neuloin tämän mallin testineuleena Villaviidakon Emmalle, ja kun neuloo jollekin auttaakseen ohjeen kanssa, sitä on tiettyjä velvollisuuksia. Jouduin raahaamaan vielä pingottamattoman huivini mukaan Kierot puikot -retriittiinkin ihan vain todistaakseni Emmalle, että olen ihan oikeasti neulonut huivin. (Ei hän kyllä sitä vaatinut, mutta itselläni oli sen verran syyllinen olo, että oli pakko.)

Viime viikolla sain huivin vihdoin pingotettua ja kauniin pinnan esiin. En tosin ole pingotukseen täysin tyytyväinen, sillä alustatilan kesken loppuminen teki hommasta ärsyttävää ja lopputulos oli vähän sinnepäin. Onneksi se ei taida loppujen lopuksi ihan kauheasti käytössä näkyä.


malli: Kuun uni, Emma Karvonen
projekti: löytyy Ravelrystä täältä
lanka: Novita Florica, väri 257
langan kulutus: 127 g, eli vajaa kolme kerää
puikot: 4,5 mm pyöröt
neulominen: kivaa
pingotus: persiistä


Koska itse neulomisesta on jo jonkin aikaa, eivät fiilikset sen suhteen ole aivan tuoreessa muistissa. Ohje oli testivaiheessakin kyllä helppo ja huivi eteni muistaakseni melko vauhdikkaasti ja rennosti. Kivaa oli, se on jäänyt mieleen.

Alkuperäinen mallihan on toteutettu Novitan Floricasta ja päätin kerrankin olla uskollinen lankaohjeistukselle. Kun kävin Novitan sivuilla selaamassa Florican värejä, tämä ihana lämmin keltainen iski samantien ja tuntui aivan luodulta Kuun uni -huivia varten. Enkä kyllä mielestäni erehtynyt.
 
Voin suositella tätä ohjetta hyvin lämpimästi - ja kerrankin muuten myös jotain Novitan lankaa. En vielä osaa sanoa, miten Florica käyttäytyy pidemmän päälle, mutta se ainakin näyttää kauniilta huivissa ja neulominen oli mukavaa.
Tästä pingotusaiheesta minulla olisi kyllä enemmänkin sanottavaa, sillä hommassa ei minun kohdallani töki pelkästään symmetrisyyden saavuttamisen haasteellisuus vaan myös alhaisen verenpaineen aiheuttamat ongelmat. Nyt vaikuttaisi kuitenkin siltä, että olen löytänyt kumpaankin  ongelmaan ratkaisun tai vähintäänkin avun. Taidan testata tätä uutta keinoa vielä yhteen miljoona vuotta odottaneeseen huiviini (toivottavasti laajemman alustan kanssa) ja palata sitten kertomaan asiasta enemmän.

14 kommenttia:

 1. Ihana on:) Pitäis itsekin kokeilla floricaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juu, Florica ei ole hassumpi lanka, huiviin sopii ainakin.

   Poista
 2. Tuo väri on upea! Kannatti pingottaa. En tykkää itsekään siitä hommasta, oman Kuun unen pingotus tökki myös, mutta en oo jaksanut yrittää uusiksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä väristä! Vähän hankala oli koittaa saada väri kuviin edes sinne päin, livenähän tuo on kaunein.

   Enpä minäkään taida jaksaa toista kertaa tuota pingottaa, ellei se ota ja rutistu ihan kunnolla. (Niin kävi mun Stripe Study Shawlille. En ole jaksanut toistaa käsittelyä, käytän kaulahuivina.)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos! Väri on ehkä kuvissa vähän oranssimpi kuin livenä, taitaa olla vähän pehmeämmän värinen oikeasti. Mutta kaunis joka tapauksessa.

   Poista
 4. nätti huivi. Florica on ainoa Novitan lanka josta tykkään kuin hullu puurosta (toisaalta tykkään kyllä puurostakin...) , olen neulonut siitä tasaisin väliajoin aina jotain jo lähes 25 vuoden ajan (juu, se on klassikkolanka ja joskus 80-90luvun vaihteessa siinä oli järjettömän hieno ja laaja värikartta!!) enkä ole pettynyt vielä kertaakaan. Hyvä lanka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun siinä olisi laaja värikartta nytkin. Panostaisivat tähän lankaan! Tosin ei niillä taida olla kovin laajat värikartat missään langassa. Ja vaihtuvatkin koko ajan. Se on minusta ihan tosi ärsyrttävää.

   Floricasta voisin tehdä jotain muutakin. Ja vajaa puolitoista kerää jäi jäljelle nytkin, mitähän niistä keksisi..?

   Poista
 5. Upeat kuvat, ja tänne ei ainakaan näy pingotusjäljessäkään olevan vikaa! Kyllä sie testineulojan velvollisuutesi hoidit jo aikanaan kun sain korjausehdotuksia, kiitos siitä :) Alkuperäinen, Floricasta neulottu huivi on kestänyt mainiosti kovaa käyttöä, joten varmasti tämä siunkin ihana keltainen kestää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kyllähän siihen ohjeen tarkistamiseen riittää ihan neulominenkin, eipä kai sillä pingotuksella sen puolesta olisi ollut väliä. Mutta on tämä niin ihana huivikin, että aika sääli olisi ollut jättää kaappiin makaamaan. Saati että ei olisi koskaan saanut blogissa esitellä.

   Ei se pingotusjälki tosiaan pahemmin näy lopulta. Mutta silti jäi kaivelemaan. Sitä alustatilaa on kyllä saatava lisää.

   Kiva, että tykkäät kuvista!

   Poista
 6. Oikein kaunis huivi ja hienosti pingotettu =o)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvä ettei muiden silmiin pistä pingotusongelmat. Kyllähän ne reunat tasoittuikin kun otti huivin käyttöön.

   Poista
 7. Huivi on kyllä kaunis, eikä siinä mitään pingoitusongelmista huomaa! Ja mulla on vähän samaa vikaa, pingoittaminen tuntuu aina jäävän, vaikka toistaiseksi mun alustat on kyllä olleet rittävän isojakin... jotain vaijeria pitäisi ilmeisesti yrittää vielä löytää, tuntuu että pelkät nuppineulat ei aina oikein toimi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä hommasinkin pingotussetin Villavyyhdistä, sellaisia kepakoita siis, ja pienen testailun perusteella uskon, että ovat hyödyksi. Pitää vielä jatkaa niiden kanssa ja katsoa, auttaako ne tämän huomailun kanssa.

   Poista