maanantai 20. toukokuuta 2013

"Kehtaan aivan varmasti"

Jos minun pitäisi kertoa yhdellä lauseella, miksi halusin päästä suunnittelemaan vaatteen juuri Nelliinalle, paras olisi oikeastaan siteerata häntä itseään. Nimittäin ei niin kovin kauan sitten eräässä hänen postauksessaan todettiin ykskantaan: "Muodikkuusaste ja muiden mielipiteet painavat omassa kupissani luokkaa ei yhtään."

Kuva täältä.

Oikein sanottu!
 
Olen itse erityisen herkkä turhille säännöille ja normeille enkä ymmärrä miksi täysin kulttuurisidonnaisia ja perustelemattomia käsityksiä pidetään pyhänä totuutena. (Miksi tyttövauvalle neulotaan vaaleanpunaisesta ja pojalle vaaleansinisestä? Miten pinkki on muka tyttöjen väri? Värinormit ovat joskus olleet aivan toisenlaiset, miksi ne nyt olisivat siis luonnollisia ja oikein?) Kaikesta kapinoinnistani huolimatta niin vain minäkin yllätän itseni usein ajattelemasta jonkin ihmeellisen normiston kautta.

Ihailen siis todella Nelliinan asennetta tyyliratkaisuissa. Moni, kuten minä, saattaa ajatella samalla tavalla, mutta ei kuitenkaan osaa, uskalla tai jaksa tuoda ajatuksiaan julki pukeutumisessaan. (Tai sitten se pukeutuminen ei nyt vain kiinnosta niin paljon, että ajatuksia tulisi sitä kautta ilmennettyä.)

Neulesuunnittelulle pidän Nelliinan asennetta ja tyyliä (käykää tsekkaamassa) mitä parhaimpana lähtökohtana. Vaikka toisaalta saattaisi olla järkevää miettiä, minkälaisia vaatteita suurin osa ihmisistä tulisi todennäköisesti käyttäneeksi, on huomattavasti hauskempaa koittaa kehitellä jotain, mikä näyttäisi jollain tavalla vähän erikoiselta.

Hauduttelin ideaani neulesuunnitteluun liittyvästä yhteistyöstä jo muutama kuukausi sitten. Kun lopulta uskaltauduin esittämään ehdotukseni Nelliinalle, sai se häneltä mitä ilahduttavimman vastaanoton. Mielikuvani ihmisestä blogin takana sai vain vahvistusta innostuneen reaktion ja tyyliohjeistuksen myötä:
 
"Mutta noin niinkun muuten mun maku on pitkälti että mitä dramaattisempi ja näyttävämpi ja överimpi, sen parempi, ei tosiaankaan tarvi miettiä että kehtaanko käyttää tietynlaisesta langasta tehtyjä juttuja, koska kehtaan aivan varmasti :D"
 
Lankavalintani saattaa tulla olemaan vähän tylsä, sillä itse en ole suuri efektilankojen ystävä. (Lähinnä sen vuoksi, että ne yleensä eivät ole erityisen laadukasta materiaalia.) Mutta katsotaan saisiko mallineuleen avulla jotain jännää aikaiseksi.
 
Saa nähdä, kuinka hyvin meidän visiomme tulevasta vaatteesta toimivat yhteen. Mutta kävi miten kävi, ainakin yhdessä asiassa ajatuksemme näyttivät kulkevan hyvin samoja ratoja, sillä ennen kuin ehdin itse pitää pitkää palopuhetta siitä, että neulomalla voi kuule tehdä ihan tyylikkäitäkin juttuja, kirjoitti Nelliina minulle:

"...neuletyöt mielletään usein sellaisiksi tilkkutäkkimäisiksi jutuiksi, mistä loistaa kilometrin päähän alleviivattu käsityöläisyys/hippimeiniki (ei siis missään nimessä ole mitään käsityöläisiä/hippejä vastaan), ja siksi epäkäsityömäiset neuleet kaipaisivat enemmän palstatilaa, että ihmiset tajuaisivat niiden potentiaalin ihan oikeina muotiluomuksina."

"Epäkäsityömäiset neuleet" on tietenkin vähän hassu ilmaus sellaisen ihmisen silmissä, joka on tottunut näkemään blogeissa esimerkiksi näin hienoja kuvia upeista neuleista. (Esimerkkejä voisi linkkailla vaikka kuinka paljon, mutta tuo Neulistin paita tuli jostain syystä juuri nyt mieleeni.) Mutta ymmärrän silti mitä tuo epäkäsityömäinen tarkoittaa. Olen itsekin huomannut, että käsitöitä harrastamattomat kehuvat hienoja itsetehtyjä vaatteita helposti ilmaisulla "näyttää ihan kaupasta ostetulta". 

Zora.
 
Olen tulkinnut kehuksi senkin, kun jonkin neuleeni kohdalla kukaan ei edes hoksaa, että olisin voinut tehdä sen itse. (Yllä hyvä esimerkki.) Välillä se saattaa vähän kaivella, ainakin silloin jos olen erityisen ylpeä vaatteestani ja jos tiedän toisten tietävän, että neulon paljon. Miksi silloin ei voi tulla mieleen, että vaikkapa päälläni oleva hieno takki voi olla yhtä lailla minun tekemäni kuin ne jalassa olevat yksinkertaiset ja tylsähköt villasukat?

Jospa tämä Nelliinalle neulominen on hyvä tilaisuus näyttää vähän muillekin, että neuloen voi tehdä vaikka ja mitä!


Kaksi ylintä kuvaa Nelliinan, lupa kuvien käyttöön tässä yhteydessä pyydetty ja saatu.

8 kommenttia:

 1. Tää on hyvin mielenkiintoinen projekti, jota jään seuraamaan suurella mielenkiinnolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Toivottavasti projekti vastaa odotuksia. :)

   Poista
 2. tää vaikuttaa hyvältä projektilta, just ku kaikki luulee että itetehty on jotain rumaa tai semmosta mitä kehtaa käyttää just jossai mökillä tai sillai. ja toi "ihan ku kaupasta ostettu" -kommentti on vaan jotain niin jotain :D yritän ottaa sen kohteliaisuutena, mut silti musta on kivempi jos joku tajuu et mä oon tosiaan ite neulonu/ommellu tms jonku vaatteen isolla vaivalla ja saanu siitä tosi hienon että kehtaan käyttää sitä julkisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Ihan kuin kaupasta ostettu" saa välillä kyllä tosiaan hampaat vähän kiristelemään. Koska kannattaa muuten vähän vilkaista niitä kaupankin tuotteita... Osa liikkeistä myy toki laadukkaita vaatteita, mutta aika monissa paikoissa on ihan b-luokan tavaraa. Eräässäkin ketjuliikkeessä olen törmännyt paitoihin, joiden saumat on olleet niin huonosti tehdyt, että niistä jo näkee, että käytössä tulee pian reikiä.

   Lisäksi monet kaupasta ostetut villatakit ym. on harvemmin esimerkiksi alpakkaa, eivät välttämättä edes lampaan villaa... että onpa kovakin kehu, kun on itse ensin panostanut materiaaleihin ja tehnyt kaunista ja siistiä työtä. Kyllä mun neuleet on hei parempia kuin ne kaupasta ostetut! :D

   Poista
 3. Jään niin jännityksellä odottamaan, mitä syntyy, kun saa suunnitella jotain oikein hulluttelevaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pian tuleekin vähän lisää juttua siitä, mihin suuntaan nyt lähdetään. :)

   Poista
 4. Vitsi sää puhut viksuja! Ja tuo projektikin on tosi mielenkiintoinen. Kaikkien pitäis tajuta, että voi olla mielenkiintoinen ja tyylikäs ja sen kaiken voi tehdä ite ;) Ja ettei neulominen ole pelkkää norjalaisvillapaitojen tekemistä (vaikka musta nekin on huippuja).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei todellakaan mitään norjalaisvillapaitoja vastaan, nehän on hienoja! Mutta ei ne tosiaan ole ainoa mitä neuloen voi tehdä.

   Hassua että ihmiset ostavat kaupasta akryylivillatakkeja ja luulevat, että se on se hyvä ja hieno, ja käsityö on onnistunut, jos yltää siihen. Itse kun ajattelen, että se kaupan neule on hieno, jos se yltää siihen, mitä käsin pystyy tekemään. :D

   Poista