keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Yhdistykää toverit!

Haluatteko tietää, mitä asiaa olen pohdiskellut oikeastaan koko neulebloggaamiseni ajan – tai oikeastaan siitä asti kun alunperin koukutuin muutamien tiettyjen neuleblogien ja muutamien tiettyjen muotiblogien lukemiseen?

Ei se mitään, kerron sen silti. (Hah, kuinka uuden uutukainen sutkaus!)

Olen miettinyt sitä, miksei blogien joukosta tunnu löytyvän kunnollista ja asialleen omistautunutta muoti- ja neuleblogia. Sellaista neuleblogia, jossa neulotut vaatteet ja asusteet olisivat usein osa päivän asu -kuvia niin että lukijat saisivat ihailla upeita neuleita useissa eri asukokonaisuuksissa. Sellaista tyyliblogia, jossa ei koreiltaisi vain ostovaatteilla, (eikä varsinkaan pelkästään jollain halpisketjujen riistoretkuilla), vaan jossa valokeilaan pääsisivät myös ne merkitykselliset ja rakkaudella neulotut vaatteet.

Jostain syystä bloggaajakunta tuntuu tässä asiassa jakautuvan. On niitä, jotka mielellään esittelevät neuleensa, mutta joilla ei ole syystä tai toisesta mitään halua sen kummemmin kertoa pukeutumisestaan tai ajatuksiaan vaikkapa muodista. Ja on niitä, jotka kyllä avoimesti paljastavat vaatekaappinsa sisällön, mutta jotka joko eivät ole innostuneet tarttumaan puikkoihin tai sitten eivät vain halua tuoda neulomuksiaan julkisuuteen.

Vielä muutama vuosikymmen sitten käsityöt ja pukeutuminen olivat paljon voimakkaammin toisiinsa liittyviä.

Missä lie on syy? Vika ei voi mitenkään olla siinä, etteikö neulebloggaajien tyyli kestäisi päivänvaloa. Meitäkin on kyllä moneksi ja osaa kiinnostaa pukeutuminen enemmän kuin toisia ja jotkut jaksavat panostaa ja toiset eivät. Eikä vika ole siinäkään, että tyylibloggaajissa olisi vain tyyppejä, jotka ovat täysin peukalo keskellä kämmentä.

Ei sillä, pidän kyllä monista neuleblogeista ihan semmoisenaan. Samoin muutamista muotiblogeista. Niissä sinänsä ei ole mitään valittamista. Minä vain kaipaisin lisäksi niitä yhdistelmäblogeja. Jos joku sellaisia tietää, saa ehdottomasti vinkata minulle!

Tämä neule/muotiblogien puute tai ainakin vähäisyys taitaa olla osa koko sitä ilmiötä, joka on erottanut käsityöt ja muodin. Käsityön harrastajat tietävät vähän muita paremmin, että neulominen voi olla muutakin kuin jotain muodottomien sukkien väkertämistä, mutta hyvin suuri osa ihmisistä tuntuu pitävän käsityöharrastusta lähinnä jonain piiperryksenä. Vaikka neulominen on harrastuksena viime vuosina lisääntynyt, löytyy silti vielä niitä, jotka pitävät koko hommaa vain mummojen juttuna. Tai jonain vähän huvittavana touhuna, jonka tuloksena on lähinnä epämääräisiä, käyttökelvottomia lirukaulaliinoja.

Minusta on omituista, että vaatteiden tekeminen ja vaatteiden käyttäminen on eristetty täysin eri maailmoihinsa. Ikään kuin ne eivät varsinaisesti edes liittyisi toisiinsa.

Eilen vihjailin siitä eräästä projektista, josta olen ollut viime päivinä hyvin innoissani. Kyseinen projekti liittyy vähän tähän aiheeseen. Nimittäin siihen, miten haluan tuoda neulomista ja muotia hiukan lähemmäksi toisiaan.

Ei, en ole aikeissa itse muuttaa blogini sisältöä muotiblogimaisemmaksi – minä kuulun niihin neulojiin, jotka eivät ole juuri tyyliinsä panostaneet, valitan. Enkä toki aio yrittää painostaa ketään muutakaan mukavuusalueensa ulkopuolelle ja vaihtamaan bloginsa sisältöä.

Mutta minulla on yksi vähän toisenlainen idea. Ei ihan uusi, mutta uudella otteella.

Siihen ideaan liittyy muuan mahtava tyyppi, jolla on aivan mielettömän hieno pukeutumistyyli ja, kuten osoittautui, myös halua auttaa kohentamaan neulomisen imagoa vielä vähän lisää. Hän onkin henkilö, jolle itselleen ei ompelukone ole aivan vieras ja joka tuntuu arvostavan toistenkin osaamista.

21 kommenttia:

 1. Voisin jopa pitääkkin tuollaista neulemuotiblogia, mutta ketä kiinnostaisi se mitkä villasukistani olen sinä päivänä jalkaan laittanut :D (valmistuneet) neuletyöni ovat aika pitkälti sukkia nimittäin. Mutta tuossa on ideaa, ja kunhan jonain kauniina päivänä saan jotain muutakin valmiiksi paljon saatan aloittaakki neulemuotiblogihässäkän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No minua kiinnostaisi villasukat osana asukuvia! :) Mutta ihmeessä kannustan kyllä myös jonkun isomman neuletyön aloittamiseen, jos vain kiinnostusta on. Villatakki ei välttämättä ole sen kummempi kuin sukat, ainoastaan vähän isompi. :D

   Poista
  2. Sukkia kyllä löytyisikin asukuviin. Ehkä syksyllä rohkaistun laittamaan asukuviakin blogiini! Minulla on tällä hetkellä kesken kaksikin villapaitaa, mutta jotenkin niiden valmistuminen on hidasta... Johtunee siitä, että niitä on hankala kuljettaa luennoille mukaan.

   Poista
 2. Tuo on muuten ihan totta ja enpä ole minäkään törmännyt vielä sellaiseen blogiin! En tosin ole kovin kiinnostunut muotiblogeista, kun oma tyyli on, no kauniisti sanottuna väsähtänyttä kotiäitigenreä. Hyvä kun tulee vaatteet puetuksi oikeinpäin päälle aamulla. :) Mutta ehkä sekin aika vielä joskus taas tulevaisuudessa koittaa, että tulee panostettua enemmän omaan ulkomuotoon, viimeistään työelämään palatessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo "väsähtänyt kotiäiti" kuulostaa pukeutumisgenrenä sellaiselta, johon minäkin aivan selvästi kuulun. :D Mutta se ei sinänsä ole estänyt minua lukemasta niitä muutamaa muoti(/sinnepäin)blogia josta tykkään. Olen tosi kiinnostunut pukeutumiseen liittyvistä asioista, vähän sekä positiivisessa että negatiivisessa mielessä. (Kiinnostaa siis toisaalta esteettiseltä kannalta, toisaalta esim. ihmisoikeuksien kannalta, mitä tulee vaatteiden valmistukseen.)

   Luotan kans siihen, että itsekin jonain päivänä jaksan vähän panostaa. Sitä odotellessa...

   Poista
 3. On kyllä mielenkiintoista nähdä, mitä oikein olet keksinyt! *rumpujen pärinää siihen asti*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva. :) Koitan tässä pian päästä itse asiaan!

   Poista
 4. Minä olen monesti miettinyt samaa asiaa. Olen pitkään pohtinut pitäisikö ite ruveta laittamaan uudestaan päivän asu kuvia, joissa olisi niin itsetehtyjä kuin ostovaatteitakin. Tällä hetkellä olen lähinnä kotona tai käyn lenkillä, ja siitä ei kauheasti kuvamateriaalia saa. :D

  Niiden kuvien tarkoituksena olisi näyttää, että kyllä niitä neuleita käyttää ja ehkäpä antaa ideoita siihen, miten niitä yhdistellään muihin vaatteisiin (ihan niinkuin ite osaisin niin tehdä, hah). Sen jälkeen kun lempivaateblogini on lakannut päivittymästä niin olen miettinyt, että pitäisikö sitten ite tehdä samankaltainen tilalle.

  Toinen idea olisi perustaa yhteinen blogi toisten bloggaajien kanssa. En tosin tiedä kuka muu innostuisi tästä ideasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rupea, rupea! Ihmeessä asukuvia, jotta saamme nähdä neuleita oikeassa käytössä. Mikä estää pukeutumasta kotiinkin kivasti? (Sinne lenkille en tiedä kannattaako panostaa.)

   Tuo yhteinen blogikin voisi olla hauska idea. Ehkä sinun pitää alkaa vähän kyselemään kiinnostavilta tyypeiltä..? Ei sitä ikinä tiedä, kuka innostuu!

   Mikä muuten oli sinun lempivaateblogisi?

   Poista
  2. No tänään otin asukuvan pitkästä aikaa, tosin siinä ei ole yhtään neuletta mukana (koska oli aivan liian kuuma!). Kotivaatteina minulla on lähinnä t-paita ja gollegehousut. Ja yleensä se t-paita on peruskäytössä kulahtanut ja siirretty kotikäyttöön (ja sit kun se ei enää siihen kelpaa niin paidasta tulee matonkudetta). :D

   Ehkä mun kannattaa kysellä. Jos joku vaikka innostuisi (sinä?). :)

   Mun lempivaateblogi oli Pellavahelma.

   Muuten Pitsiunelmien Rinna laittaa aina välillä asukuvia, joissa on hänen tekemiään vaatteita. (http://a-lace-diary.blogspot.fi/)

   Poista
 5. Viisaita sanoja! Oispa mukava pitää sellaista blogia! Vaan tällä hetkellä kun kuljen leggareissa kolmen lapsen kans kotona enkä uskalla pitää edes silkkistä alustoppia puklujen pelossa, niin jäänee vähän tuonnemmaksi sen blogin aloittaminen... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ehkä sitten vähän myöhemmin..? :) Hauska kun täällähän tuntuisi olevankin tyyppejä, joita tuo idea on kutkutellut tai jotka voisivat harkita. Minä olen välillä miettinytkin, että eikö muka ketään kiinnostaisi.

   Poista
 6. Ei voi olla totta! Pohdiskelin samaa asiaa jonkun aikaa sitten, kun törmäsin Twist Collectiven blogissa asukollaaseihin, joissa käytetty heidän julkaisemiaan neuleita! :)

  Mä voisin ottaa tän haasteena… käytän kuitenkin melkein päivittäin jotain itse tehtyä! Ja kamera on melkein aina valmiina statiivilla :D Mua vaan häiritsee ns. norm. muotiblogien ”kaupallisuus” eli se miten pitää aina mainostaa mistä jokainen vaate ja asuste on hankittu – mä en välttämättä muista mistä yli 10 vuotta sitten hommatut jutut on! Enkä todellakaan ole valmis mainostamaan ilmaiseksi minkään suuremman puljun tuotteita! Pienet kotimaiset merkit on asia erikseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, ota tää haasteena! Olisi ihan mahtava, että tulisi vähän vastapainoa nuille kaupallisemmille blogeille. Ja kun ainakin minua kiinnostaa aika paljon enemmän nähdä asukuvia, joissa neuleet on enemmän tai vähemmän mukana, kun asukuvia jotka on koostettu Hennesin katalogista. En jaksa lukea blogeja, joissa pointtina on esitellä isojen ketjujen kauden mallisto bloggaajan päällä. Blogit, joissa sen sijaan ostetaan harvemmin ja käytetään luovuutta useammin on minusta aika paljon mielekkäämpiä. Ja hienoa vielä, jos juurikin jotain pieniä kotimaisia merkkejä nostetaan esiin.

   Poista
 7. Mä oon kans miettinyt samaa asiaa ja kaivannut tollasta yhdistettyä neulonta/"muoti"- blogia. Mua kiinnostaa sekä käsityöt että puketuminen, mutta valitettavan usein neuleblogeissa esitellään vaan valmiit tuotokset kuvattuina henkarilla tai lattialla sen sijaan, että ne ois kuvattuina asukokonaisuutena. Ns. muotiblogit taas ei mua niinkään kiinnosta, koska kaikki mitä oon lukenut, koostuu niistä "hame h&m, toppi zara"- tyyppisistä kokonaisuuksista ja mua itseäni kiinnostaa enemmän DIY- meininki ja persoonalliset tyylit. Missä kaikki persoonallisesti pukeutuvat, neulovat ihmiset ja niiden blogit on??! Mun itseni lisäksi ;) Oon miettinyt usein oman blogin perustamista mutta se on aina jäänyt, ja lisäksi inhoan kuvattana olemista joten varmaan sekin menis siihen "ompelin tämmösen paidan mikä roikkuu muodottomana henkarissa"- osastoon. Ei sillä että ketään kiinnostais mun persoonalliset tyylit :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, tuo henkarilla kuvaaminen on minusta kaikista surullisinta! En oikein tule lukeneeksi neuleblogeja, jossa vaatteita ei juuri esitellä kantajansa päällä. Siinä menee jotenkin kauniit neuleet hukkaan... lukijat eivät saa nähdä neuleen todellista hienoutta eivätkä ehkä osaa arvostaa työn tulosta.(Toki jotkut harvat osaavat kuvata vaikkapa huiveja kiinnostavista ihan vain tuolinkin päällä roikkumassa.)

   Nuita mainitsemiasi muotiblogeja on kyllä valitettavan paljon. Periaatteessa olen sitä mieltä, että kaikilla on oikeus kirjoittaa siitä mistä tykkäävät, mutta en kyllä oikeasti ihan kauheasti arvosta sitä shoppailumanian lietsomista ja vaatteiden valmistuksen ongelmakohtien täydellistä sivuuttamista sillä perusteella että on ihan ok käyttää rahojaan miten huvittaa miettimättä kelle niitä rahojaan kantaa.

   Mutta on niitä hyviäkin muotiblogeja minusta. :) Semmoisia joissa on ainakin vähän DIY-meininkiä ja persoonallisia tyylejä. Mutta vielä olisi tilaa uusille... että voisithan harkita asiaa? ;) Tosin jos se kuvattavana oleminen on ongelma, hommasta voi tosiaan tulla vähän hankalaa. Päänhän voi toki aina rajata pois, jos siltä tuntuu ja siitä riippuu.

   Poista
  2. Niin toki saa jokainen blogissaan kirjoittaa mistä haluaa, mutta just tuo mistä sanoitkin, shoppailumanian lietsominen jne., tuntuu nykyään että haetaan vaan se "päivän asu" jostain ketjukaupasta ja parin käyttökertan jälkeen heitetään pois. Toki on myös poikkeuksia, en yleistä. Onneksi jokaisella on myös oikeus valita, mitä blogeja lukee :)

   Täytyy harkita sitä blogin perustamista, siinä on vaan monta mutta- kohtaa tuon kuvattana olemisen lisäksi. Kuten että pitäis keksiä hyvä nimi, omistaa hyvä kamera ja ehkä myös osata käyttää kuvankäsittelyohjelmia, ainakin tuntuu että lähes kaikilla bloggaajilla on vähintään järjestelmäkamera ja photoshoppaustaidot takataskussa, en tiedä....? Ja kun oon vähän perfektionisti niin en tiedä saisinko vaan hirveän stressin siitä, että pitää olla hienot kuvat ja työt ja päivittää joka päivä...Ehkä mietin liikaa, pohjimmiltaan kai se pointti ois siinä omien töiden/ajatusten tallentamisessa.

   Oho, tulipas pitkä avautuminen :D

   Poista
 8. jep, samaa asiaa olen itsekin pohtinut. Ja ehkä sitä voisi aina silloin tällöin omaakin blogia piristää tämmöisellä päivän asu-pläjäyksellä(saattaisi jopa tulla useammin postauksia blogiin). Minulla vaan tahtoo välillä(erityisesti viikonloppuisin) vaatteet olla kaikkea muuta kuin edustavia, niin itsekritiikki oman vaatetuksen esittelyyn on korkea. Ehdottomasti asia vaatii hauduttelua, kukapa tietää miten käy kun puit sanoiksi minun ja(edellisten kommenttien perusteella uskaltanen sanoa) monen muunkin ajatukset! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska huomata, että tätä on muutkin pohtineet.

   Tuossahan on ideaa, että aina silloin tällöin laittaa blogiin jonkun päivän asu -postauksen. Eihän koko blogia tarvitse radikaalisti muuttaa. Ellei se muutu vähän niin kuin omalla painollaan. :)

   Poista
 9. Minusta Jatan ihana blogi (http://jattasoheltaa.blogspot.fi/) on hyvä esimerkki moisesta käsityön ja muodin yhdistämisestä. Jännittävää kerrassaan tuo uusi projektisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kyllä tykkään Jatan blogista! Se vain päivittyy valitettavan harvoin. Jaksaisin varmasti lukea, vaikka postauksia tulisi joka päivä...

   Poista