maanantai 13. elokuuta 2012

Rocky Coast -takki pienellä purnauksella


Nyt vihdoin sain otatetuksi niitä kuvia Rocky Coast Cardiganista. Viimeksi tosiaan usean kymmenen kuvan joukosta löytyi ehkä pari, jotka eivät olleet ihan niin älyttömän suttuisia. Tällä kertaa saatiin jokunen, joista sentään saa vähän enemmän jo selvää.


malli: Rocky Coast Cardigan, Hannah Fettig
lanka: Drops Lima
puikot: 6,5 mm neliskanttiset pyöröt, jousinneuleessa 5,5 mm
langan kulutus: 680 g 
fiilis: no ihan ok


Tässä takissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Ikävä kyllä takki ei lopulta ollut ihan sitä mitä odotin. Langan puolesta pidän tästä kovasti. Väri on kaunis ja sopii minulle, ainakin omasta mielestäni. Takki on myös lämmin ja mukavalla tavalla raskas - se on juuri hyvä tämäntyyppisille loppukesän ja alkusyksyn epämääräisille ilmoille, jolloin ei oikein tiedä, miten pitäisi pukeutua. Takki menee siis ulkotakkina muiden vaatteiden päällä, tai sisätakkina, jos alle ei pue paljon tai jos sisällä on viileää.

Sitten tullaankin takin huonoihin puoliin. Tai oikeastaan niitä on lähinnä yksi, mutta se on sen verran olennainen, että tuntuu paljolta. Takki valuu.

Takki valuu siis lähinnä liikkuessa ja vain kun sitä pitää auki. Ongelma tulee vastaan siinä, että malli on aukipidettävä ja eteen jää kymmenen sentin rako ilmeisesti ihan tarkoituksella. (Se siis jää, jos takki makaa tasona lattialla ihan siinä missä silloinkin kun se on päällä.) Koska ohjeistuksen mukaisesti valitsin rinnanympärykseeni nähden (tavallaan) väljän koon, saisin takin periaatteessa juuri ja juuri kiinnikin vaikka huivisoljella, mutta sen verran pingottuneesti, että minun mielestäni se näyttäisi varsin typerältä.

Takissa on siis ennen kaikkea istuvuusongelma hartioissa ja hihoissa. Esimerkiksi Zoraa voin pitää aivan hyvin aukikin ilman että se alkaa valua, koska hihat ovat kohdallaan ja sopivat. Toisaalta istuvuusogelma ei haittaisi kovinkaan paljon, jos takki olisi mahdollista sitoa kiinni. (Esim. Huldallakin on tapana valua, mutta sen kanssa käytän yleensä aina huivisolkea.)


Olen nyt kovasti pähkäillyt, mitä tämän Rocky Coastini kanssa tekisin. Jos haluaisin purkaa ja neuloa uudestaan, saisin käytännössä purkaa koko työn voidakseni muokata hihat olkapäiden kohdalta. Siinä tapauksessa taas jos haluaisin tehdä takista kiinnipidettävän, pitäisi lankaakin hankkia lisää, ja samaa värierää tuskin enää löytyy. 

Arvatkaapa muuten ärsyttääkö vähän muistella kuinka silloin takkia neuloessani hetken harkitsin, että olisin ohjeesta poiketen kuitenkin tehnyt lisäyksiä etupuolelle, mutta päädyin silti tekemään ohjeen mukaisesti, koska ajattelin, että haluan tehdä mallin mukaisen ja olla suunnittelijan työlle uskollinen. Pah. Olisi pitänyt kuunnella intuitiotani ja tajuta, että mikä toimii hoikan ihmisen päällä, ei välttämättä toimi pullealla. Tai ainakaan tässä tapauksessa minulla.


Siitä en ole aivan varma, mistä istuvuusongelmat johtuvat. Tiheyden tarkistin monta kertaa ja sen pitäisi täsmätä. Onko vika siinä, että valitsin kuitenkin koon jotenkin väärin? Vai eikö Fettig ole osannut hahmottaa isompikokoisten kädentien kokoa ja muotoa?

Hihathan jouduin neulomaan muutenkin pari kertaa. Fettigin ohjeistus kaventaa niitä oli vähintäänkin mielenkiintoinen, ja ilmeisesti aika moni on joutunut sumplimaan hihat uusiksi. Hihojen lopulliseen kokoon olen ihan tyytyväinen muuten, mutta niiden aloitussilmukkamäärä oli kyllä turhan vähäinen.


Mutta nyt siis... mitä tehdä? Rehellisesti sanottuna en ole erityisen innokas purkamaan takkia. Periaatteessa voisin myydä tai lahjoittaa sen eteenpäin, mutta en raskisi tehdä sitäkään. Jos sattuisin laihtuman muutaman kilon niin että läskiä lähtisi nimenomaan käsivarsista, takki saattaisi istua paremmin - tai sitten ei.

Lauantaina tein tosin sellaisen huomion, että kun aamun viileydessä olin liikenteessä päälläni kaksi takkia, piti alla oleva Zora Rocky Coastia mukavasti paikallaan. Päällimäisempi takki ei oikein päässyt valumaan, kun takkien karheus piti niitä yhdessä. Kätevää. Voisihan tätä takkia jatkossa käyttää sitten vaikka aina niin...


Pidän kyllä siitä miltä takki näyttää. Ehkä sen kanssa sitten oppisi elämään...

Mutta täytyy sanoa, että ensimmäinen kokemukseni Hannah Fettigin suunnittelutyöstä oli lievä pettymys. Olkoonkin, että vika voi olla minussakin. Ja kyllä kai suunnittelijalle voi antaa paljon anteeksi, jos malli vain on nätti. 

Mutta silti.


30 kommenttia:

 1. Vaikka ei olekaan perjantai, niin mun vastaus on tissit. Veikkaan että aukipidettävässä mallissa istutetut hihat toimis sulla paremmin, koska ihan selkeästi raglanmallissa tissit työntää liepeitä niin paljon kohti kainaloita että tippuu lopulta olkapäiltä. Äiteellä on sama ongelma.

  Miten olis joku sellasen kiinnityssysteemi tuossa rinnan kohdalta että ei meniskään kokonaan kiinni? Joku "ketju" siihen väliin, tai todella iso ja muhku hakaneula tai vastaava härpäke?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh! :D Maanantaista se perjantai lähtee.

   Olipa vika raglanhihassa yleensä tai juuri nimenomaan näissä hihoissa, niin on ihan totta, että takin liepeet lähtee samantien valumaan kohti kainaloita. Jos liepeet pysyisi paikoillaan, niin kyllä ne hihatkin ihan kohtuudella päällä pysyisi, ehkä välillä saisi nykiä ylös. Joku ketjujuttuhommeli voisi olla hyvä. Hmm... mistäköhän löytäisi jonkun kivan näköisen? Pitää alkaa googletteleen.

   Poista
  2. no olipas hyvä, että luin tämän. Minulla on samalla tavalla tehdyn Raiun mallin kanssa sama ongelma. Ruuminrakeenteeni on myös rintava. Kummatkin mallit, siis myös tämän Rocky Coastin olen tehnyt myös Lima-langasta tyttärelleni, eikä hänelle samaa ongelmaa ole. Joskin hihat hänelläkin tarvitsivat ihan omat kavennukset. Mallissa oli muuten nyt Erratassa ohjeet siitä, kuinka kapea hiha ja rinnan syvyys saadaan korjattua. Mutta niitä en ole kokeillut. Langasta tykkään, joten taidanmpa tehdä seuraavan sitten itselleni tästä langasta, mutta sellaisen mallin, että napit pitävät takin kiinni.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Vyö olisi teoriassa ok, mutta minä en jotenkin viihdy sellainen päälläni. Ehkä lähinnä siksi, että yrittipä sen laittaa miten tahansa, se alkaa hivuttautua kapeimpaan kohtaan, joka on suoraan rinnan alla, eikä taas ehkä esteettisesti mikään hienoin paikka vyölle. :D

   Poista
  2. Ja lisänä ohuiden vyölenkkien ompelu tuohon takkiin halutulle kohdalle, eli vyötä voi pitää mutta lenkit ovat niin huomaamattomat että pakko ei ole :)

   Poista
 3. Oi, tämä on aivan ihana punaisena! Omani valuu myös samalla tavalla, aika ärsyttävää kyllä. Jos joskus teen toisen samanlaisen, ajattelin lisätä hihaosioon yhden kuvion verran silmukoita, sillä luulisi saavan hartioille vähän lisää tilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt tuon takin tekoa. Mahtaako takki valua joka tapauksessa, kaiken mallisilla tyypeillä?

   Poista
  2. Minulla ei ole valumisongelmaa, mutta minun Rocky Coastini yltääkin nipin napin kiinni.

   http://villalankasarvikuono.blogspot.fi/2011/12/rocky-coast-cardigan.html

   Poista
  3. Varmaan jos tekee joko vähän liia ison koon tai muuten vain lisäilee silmukoita hihoihin, voisi välttää valumisongelman. Tuo Sohvin kikka varmaan toimisi ihan hyvin, eli voit Tiina H. varmaan lähteä sillä taktiikalla liikenteeseen, jos uskaltaudut tuon takin neulomaan. Sinänsähän se ei ole vaikea neulottava eikä siksi todennäköisesti vaikea muokattavakaan. :)

   Poista
 4. Voihan kökkö ettei pysy päällä, kun se on niin kauniskin! Miullakin ois tuo jonossa, uskaltaakohan sitä nyt ollenkaan alottaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olet valmis muokkailemaan, niin uskaltaa varmaan. Hyvä puolihan on se, että kun sitä tehdään ylhäältä päin, niin sitä voi sovittaa. Niin minäkin kyllä tein, mutta pysyin sovittaessa paikallani... enkä sen miehustan suhteen kuunnellut omaa intuitiotani.

   Toisaalta jos on paljon takkeja jonossa, niin voithan tehdä jonkun toisenkin. :)

   Poista
 5. Harmi, jos mallissa ja istuvuudessa on ongelmia. Näyttää kuitenkin niin herkulliselta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, itsekin tykkään kyllä ulkonäöstä. Ehkä hankin sen jonkun hakaneulan tai jotain, että pysyy päällä.

   Poista
 6. Kiva kuulla siun mietteitä Rocky Coastista. Mie olen ihmetellyt sitä etupuolta, miksei se ylety kiinni?!? Olen myös miettinyt, voisiko sitä muokata niin, että etukappaleet olisivat leveämmät ja takin saisi kiinni. Ei näillä leveysasteilla voi villatakki olla aina auki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onhan tuo vähän epäkätevää. Itse jotenkin alkuun aattelin, että no onhan semmoisellekin takille varmaan paikkansa. Mutta toisaalta miksi ois? Kaikki takit mitkä saa kiinni, saa myös pidettyä tarpeen tullen auki. Kyllä minäin kaipaan sitä mahdollisuutta, että takin saa aina kiinni. Jos on tarpeeksi lämmin sille ettei tarvi, ei yleensä tarvi välttämättä villatakkiakaan... kait. Toisaalta yllättävän paljon tuo Rocky Coast on nyt avonaisenakin lämmittänyt.

   Poista
 7. Upea on, mutta harmi, jollei malli istu kunnolla. Sinulle on tunnustus blogissamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, vähän harmi, mutta jospa tuota jollain kepulikonstilla pystyy aina välillä käyttämään.

   Kiitos tosi paljon tunnustuksesta!

   Poista
 8. Äh, miten tylsää, että neule näyttää noin kauniilta, mutta ei istu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, aika mälsää... pitää etsiskellä se joku hakaneula tai vastaava. En halua tuon kanssa tyystin luovuttaakaan! :)

   Poista
 9. Äh, onpa kurjaa ettei takki pysy kunnolla päällä kun on muuten niin kaunis! Toivottavasti löydät jonkun toimivan kiinnityssysteemin, ettei jää ihan käyttämättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toivottavasti löytyy! Kyllä mä tuosta muuten niin tykkäisin.

   Poista
 10. Kaunis takki ja väri sopii musta sinulle. Olen ihaillut tuota Rocky Coastia ja suunnitellut tekeväni sen itselle. Tiedänpähän nyt, että kannattaa suunnitella tarkkaan. Mulle kävi nimittäin ihan samanlainen valuma ongelma Slow linen kanssa ja koitan nyt tuskailla miten korjaan sen jotta takki pääsisi pitoon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin kattomassa Ravelryssä kuvia sun Slow linesta. Hyvä puoli näyttäisi olevan, että se yltäisi kiinni, eli suosittelisin huivisolkea. Ainakin mulla se Huldan takin kanssa auttaa kovasti.

   Poista
 11. Voi surku. Se näyttää kuvissa aivan ihanalta. Mutta tuo valumisjuttu on tosi inhottava, mulla Dahlia on sellainen. En tiedä miten sen kanssa olisin, että olis mukava olla.

  Ja Marin kommentista taas säikähdin, Slow Line on tuossa kuvausta vaille valmiina. Apua, tuleeko siitäkin sellainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, aika harmi, mutta koitan kehitellä sen jonkun ratkaisun tuohon. En tiennyt, että Dahliassakin on tuota samaa ongelmaa.

   Nyt kun kävin kattelemassa Slow linen kuvia, mulle alkaa vähän hahmottua, että minkä tyyppisiä hihojen ei ehkä pidä olla että ne olisi hyviä mun ja muutaman muun vartalotyypillä. Tosin ehkä koon valinnalla voi vaikuttaa vähän asiaan? Jos siis valitsee vähän liia ison, voiskohan se auttaa?

   Poista
  2. Katsoin uudelleen nuo sun takkikuvat. Minusta näyttää kuvien perusteella, että sun takissa on takakpl vähän liian leveä ja hiha taas liian kapea. Kun katsoo raglankavennusten kohtaa, niin ne menee oikeastaan liikaa hihan puolelle. Jos hiha olisi tarpeeksi leveä, niin se pitäis kyllä takin paikallaan. Valumista tapahtuu kans, jos kaulus on kovin laaja ja tulee ihan olalle asti.

   Ja mun Slow Line, eka kertaa päällä, ainakaan vielä ei ole mitään ongelmaa!

   Poista
  3. Oon samaa mieltä, hihaan tulee ihan liian vähän silmukoita verrattuna selkään. Sen lisäksi mun mielestä tuo muoto ei oikein passaa mulle. Siis että raglanhiha yleensäkin alkaa olkapään päästä. Mun mielestä raglanlisäyten pitäisi alkaa reippaasti jo hartioilta. Tuo joustinneulehan ei mene millään tavalla kehon muodon mukaisesti.

   No, en tiedä, missä suurin vika piilee, mutta eiköhän tämä kanssa elä. Ja jatkossa valkkailen vähän erilaisia malleja.

   Kiva ettei se sun Slow Line kuitenkaan valu. :)

   Poista
  4. Just tuota tarkoitin, kun kirjoitin, että jos kaulus on laaja... Oikeastaan pitäisi olla, että pääntie on laaja, eli kuten itse kirjoitit paremmin, että kun raglan alkaa vasta olkapäästä. Eli kun hiha alkaa ihan oikein kaulan juuresta, niin silloin vaate pysyy päällä.

   Ei valu Slow Line, nyt se on testattu. :) Ja muistin just, että mähän lisäsin siihen myös kädentien korkeutta niin, että hiha alkaa just kaulan juuresta eikä alempaa.

   Poista
  5. Ai, mä en jostain syystä tajunnut, että tarkoitit just samaa. Mutta selvästi mielemme toimi samoin. Tietääpähän tästä lähtien katsoa tuollaistakin asiaa neulemllissa. Ja sehän on hyvä juttu. Oppia ikä kaikki ja silleen. :)

   Poista