tiistai 21. elokuuta 2012

Suomalaisesta käsityöstä


Asiahan sinänsä ei ole uutta. Ravelryssä ja muualla olen käynyt ja lukenut keskusteluja aiheesta - välillä hyvinkin turhautuneita. Mutta olen sitä mieltä, että mitä enemmän asiasta puhutaan, sen parempi. Ensinnäkin olen sitä mieltä, että toisten ihmisten työtä on syytä arvostaa, niin kuin tietysti omaansakin. Toisekseen minusta ihmisten olisi syytä havahtua myös tajuamaan se minkä pohjalle meidän hyvinvointiyhteiskuntamme ainakin osittain perustuu: muiden maiden halpatyövoiman. Jos sitä ei olisi, olisi täällä kaikki paljon kalliimpaa ja ihmiset keskimäärin köyhempiä (tai ainakin tavaraa olisi vähemmän). 

Vaikka minulla joinakin päivinä on vähän kärjekkäämpiä mielipiteitä, (tänään on yksi niistä päivistä), ei minulla oikeasti ole ratkaisuja kaikkiin maailman ongelmiin, ei edes näihin, sillä ihan suoraviivaisiahan ja yksiulotteisiahan nuo asiat eivät ole. Mutta se on aivan selvää, että suomalaisten rahakäsitys noin keskimäärin tuntuu olevan ihan vinksahtanut. Keskituloiset kuvittelevat olevansa köyhiä, samat "köyhät" puhuvat jossain yhteyksissä siitä, miten Suomessa ei ole oikeasti köyhiä, (yeah, right), rahaa on kyllä pistää täysin turhiin tavaroihin, joissa hinnassa on ihan pirusti ilmaa, mutta ei voida maksaa sellaisesta, missä tekijä-myyjä-yrittäjälle ei jää paljon paskaakaan. (Mainitsinhan, että tänään on yksi niistä päivistä?)

Kaikista tärkeintä minusta on kuitenkin tajuta, että kaikista tärkeintä ei ole raha. Mutta sillä vaan on monessa asiassa ihan pirusti merkitystä. Harmi.

2 kommenttia:

 1. Totta turisette maitotytön kanssa! Itse en tee tilaustöitä rahan vuoksi, vaan sen vuoksi etten osaa sanoa ei;). Nykyinenkin tilaustyö lähtee alle euron tuntipalkalla ja siltikin olen epävarma pitääkö tilaaja sitä liian kalliina. Jos pitää, niin olen valmistautunut että työ jää käteen, ja annan sen sitten vaikka lahjaksi jollekin omalle ystävälle:). Oikeastihan kulutan kyseiseen työhön lähes kahden työviikon tunnit, ja jokainen voi siitä laskea mitä itse tuossa ajassa tienaa. Tekisköhän Suomessa kukaan 50 eurolla 80 tuntia hommia? Ite ottasin ainaki loparit:)... Lähdenpä tästä mietteliäänä koukuttamaan tilaustyötäni :)...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ein sanominen voi olla yllättävänkin vaikeaa. Itse olen sitä vähän treenaillut, ja ei minulta ihan kauheasti mitään pyydelläkään. Neulomisia siis. (Eikä varsinkaan mitään muuta.) Joillekin ystäville teen joskus jotain joko lahjaksi tai niin että ystävä sitten maksaa joskus mitä itse haluaa. Mutta mihinkään erityisempiin bisneksiin en oikein halua alkaa. Kukaan ei kuitenkaan voisi tai haluaisi mitään kahdeksan euron tuntipalkkaa maksaa.

   Harva tosiaan tässä maassa tekisi töitä alle euron tuntipalkalla. Mutta kaikki ei hoksaa ajatella, mikä se toisen tekemän työn määrä ihan oikeasti on. Ja sitten sekin on kumma ajatus, että jos toinen tykkää työstään, niin sitten siitä ei tarvi maksaa, kun sehän tekee sitä muutenkin. Höh, kyllä minä ainakin mieluummin itselleni ja omaan käyttööni neulon kuin jollekin puolitutulle, mullahan on vaikka kuin pitkä jono kaikkea mitä haluaisin valmiiksi ja pian käyttöön!

   Poista