perjantai 29. lokakuuta 2010

Kohupaljastuksia!

Olen tässä tovin pohdiskellut, kehtaisinko täällä julkisesti kertoa, mitä olen puuhaillut viime päivinä. En itse pidä asiaa mitenkään nolona, ja lapsellisena pidän sitä vain hitusen, mutta pelkään, että kaikki eivät ymmärtäisi. Nyt kun kuitenkin eräs niin sanoakseni perheen ulkopuolinen henkilö pääsi yllättämään minut tästä toiminnasta, eikä ainakaan räikeästi osoittanut mitään suurta halveksuntaa, rohkenen lopulta tunnustaa asian blogissanikin. Minun on melkeinpä pakko. Asiaan liittyy eräs todella mielenkiintoinen yksityiskohta.

Tai no ehkä asian mielenkiintoisuus avautuu vain kaltaisilleni... höm, mitä sanaa haenkaan... neulehöperöille. Eikä sekään ehkä riitä. Pitää olla fanaattisen kiinnostunut neulomisesta tekniikkana, minkä lisäksi pitää olla kiinnostunut siitä, ketkä kaikki muut tietävät asioista mistään mitään (koska sillähän ON väliä). Ja sitten pitää olla kiinnostunut kirjallisuudesta, piirrossarjoista ja lapsuuden aikaisista asioista - jos ei oman, niin jonkun muun lapsuuden.

Hyvä on. Minä olen siis innostunut katsomaan Muumeja Yle Areenalta. Olisihan minulla muutakin tekemistä ollut, mutta kaikenlaisia tekosyitä hyväksi käyttäen olen kuitenkin panostanut aikani tähän toimeen. (Sitä paitsi yhtä aikaa voi neuloa.) Muumit on ihania! Muumi-animaatiosarja on niin tunnelmallinen ja hauska ja ihanasti piirretty. Miljöö on kaunista.

Koska olen elitisti, olen pitänyt velvollisuutenani aina tilaisudeen tullen valistaa muita siitä, millaisia muumihahmot todellisuudessa, ei siis siinä animaatiosarjassa, ovat. Minä olen sentään lukenut kirjat. Samoin sarjakuvat, molempien Janssonien. (Ja ne vasta ovat hyviä!) Kaikkien muidenkin pitäisi. Paitsi ei ehkä sittenkään kaikkien, koska jonkun täytyy pysyä sivistymättömänä, jotta minulla on joku kohde, jolle prassailla. Pitää olla joku, jolle voin hivenen ylenkatseellisesti sanoa, että se animaatiosarja nyt on vain animaatiosarja, ihan söpö, mutta noh... ei mitään oikeita muumeja.

Totuus kuitenkin on, että se animaatiosarja ihan oikeasti on tosi ihana. Ja suomalaiset äänet ovat tietysti ainoat oikeat. Ruotsalainen Lilla My ainakin on ihan vaisu. Joten nyt olen sitten antaumuksella uppoutunut Muumien maailmaan.

Ja tiedättekö mitä! Muumitkin neuloo! Muistin kyllä entuudestaan, että Pikku Myy seilaa vesillä Muumimamman ompelukorissa, jossa on myös lankakeriä. Samoin muistin, että Muumipeikon, Niiskuneidin ja Vilijaanan ollessa sellissä vanginvartijana toimiva poliisin serkku neuloo jotain pitkää ja vihreää, (eikä tiedä, mitä neuleesta lopulta tulee - tosi hyvä lähtökohta neulomiselle btw). Mutta nyt tulin kiinnittäneeksi huomiota siihen, että sekä Muumimamman että vanginvartijaserkun neulomiset on piirretty tunnontarkasti muistuttamaan oikeaa neulomista. Se on jo poikkeuksellista!

Mutta mitä vielä? Muumimamma ja poliisin serkku eivät suinkaan neulo samalla tavalla! (Sensaatiomaisia uutisia, näen sieluni silmin, miten blogini laaja lukijakunta pyörtyilee riveissä!) Muumimamma, valehtelematta - ja tarkistin tämän - neuloo brittityylillä! Heittämällä! Voitte itse tarkistaa Yle Areenasta: jakso nro 28, Kadonneet lapset, kohta 19:12.

Poliisin serkku puolestaan näyttäisi neulovan mannermaisella tyylillä. Siis sillä tavalla järkevästi. Jakso nro 29, Jälleen yhdessä, 05:42.

Mahtavaa! Kerrankin joku tekee työnsä kunnolla! Ei olla piirretty vain sinne päin, vaan neulominen näyttää neulomiselta. Ja tiedetään, että neuloa voi monella tavalla, (vaikka tietysti vain minun tapani on oikea). Vähän lannistavaa ehkä, että Muumimamma neuloo brittiläisittäin, kun Muumit ovat kuitenkin suomalaisia, eikös vain? Tosin Muumisarjakuvat on muistaakseni julkaistu alunperin englanniksi, joten suotakoon Muumimammalle sitten joitakin erivapauksia. Ja sitä paitsi Muumithan tekevät kaiken omituisesti, niinhän se on.

On muuten äärimmäisen herttaista, miten Niiskuneiti sellistään sanoo poliisin serkulle: "Hei kuule, sinä neulot kauniisti." Ei kukaan ole ikinä minulle sanonut noin! Ehkä sen, että neulon hyvin tai että olen tehnyt kauniita neuleita... mutta itse neulomitapahtumaa ei olla kehuttu. Ehkä se ei sitten ole niin erityisen sulokasta, ei varsinkaan silloin, kun temppuilevat langat tai puikot aiheuttavat ärräpäitä. (Minullako? Ei koskaan!)

Kertokaa nyt joku, että minä en ole ainut, joka on uhrannut monta tuntia piirroshahmojen neuletyylien kyttäämiseen...

10 kommenttia:

 1. Tämä olikin tärkeä tieto. :D Kiitos siitä!

  T. Kanssaneuloja

  VastaaPoista
 2. Muumipappahan pelasti Muumimamman merestä, Mammahan voisi olla ulkomaalainen, se selittäisi vieraan kutomistavan.

  VastaaPoista
 3. Hassua, katottiin samat jaksot pari viikkoa sitten ja kiinnitin myös huomiota neulomisiin. :D

  Kyllä minä katson muumeja aina silloin tällöin. Olihan se lempisarja lapsena eikä Muumit ole muuttuneet aikuistumisen jälkeen myötähäpeää tuottavaksi(toisin kuin aika moni muu sarja). Siitä myös huomaa eri asioita kuin lapsena.

  Mutta sen olen huomannut, että mikä oli pelottavaa lapsena, on pelottavaa vieläkin. :)

  VastaaPoista
 4. Juu ei, ihan tälle tasolle en ole vielä päässyt.:DDD

  VastaaPoista
 5. Mä olen ihan reteesti katsonut muumeja useamman kerran läpi aikuisella iällä häpeämättä yhtään, mutten ole huomannut katsoa, miten muumit neulovat. :D

  VastaaPoista
 6. NetKissa: Heh! :)

  villafani: Kiva, että sain jaettua olennaista tietoa sitä arvostavalle. :)

  Sahrami: Totta! Muumimamman taustoja ei taidakaan olla selitetty koskaan sen tarkemmin. Haa!

  Emmanuelle: Kai sitä näin neulojana pistää merkille tuommoisia yksityiskohtia. Ja totta kyllä, Muumit ei edelleenkään ole menettäneet hohtoaan.

  outi: Jaa? Siellä nauretaan? Meinaatko että olen mennyt jo liiallisuuksiin? Höpsis vain! :P

  Judiuni: Eipä kait Muumien katsomista pidäkään hävetä. Sitä vain aina josku pöljyyksissään miettii, mitä muut mahtavat ajatella... Mutta Muumit on oikeasti hyviä. :)

  VastaaPoista
 7. Hii! Hauskaa. Mä teen vielä nolomman paljastuksen; mulla on melkein kaikki Muumit dvd:na tuolla leffahyllyssä...Ja kirjat kirjahyllyssä :) (että kaikki huomaa, etten ole ihan sivistymätön). En nyt ihan tarkkaan muista miten Muumimamma neuloo, mutta muistan joskus ihmetelleeni, että näyttää vähän hassulta ja ehkä se johtuu tuosta tyyliseikasta, jota en ole tajunnut.

  VastaaPoista
 8. Tämä oli ehdottomasti asia, joka ylittää uutiskynnyksen! Täytyyhän jokaisen itseään kunnioittavan neulojan tuo tietää! Onneksi valistit meitä!

  VastaaPoista
 9. Gerda: Oi, omistaisinpa minäkin Muumit dvd:nä! Kateeksi käy. Kirjat tosin minäkin omistan. Sarjakuvatkin uupuvat valitettavasti.

  PikkuUnlemia: Sitäpä minäkin! Että täytyyhän tällainen asia levittää muidenkin tietoisuuteen. ;)

  VastaaPoista