keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Joulukalenteripaljastuksia: mysteerisukka!

Palaan nyt luvatuin lisäpaljastuksin takaisin joulukalenteriaiheen äärelle. Otsikko sen kertookin, eikä edes ihan ensimmäisenä, sillä ehdin jo kuitenkin mennä lörpöttelemään ympäriinsä - kaikista hyvistä aikeistani huolimatta. Salaisuuksien pimittäiminen on hankalaa, jos ne ovat kivoja.


Joulukalenteriini siis sisältyy mysteerisukkaohje, ja jos innostuneita osallistujia löytyy, tietysti myös mysteerisukka-kal. Suunnittelemani sukat ovat varpaista ylöspäin neulottavat kirjoneulesukat joulua liippaavalla mutta ei kuitenkaan ihan puhtaasti jouluisella kuviolla. Lankana ohjeessa käytän viimeaikaista lempilankaani Louhittaren Luolan Väinämöistä, jonka langan värjäri Tuulia huippuystävällisesti lahjoitti tähän tarkoitukseen.


Koska voi olla, että mysteeriohje ei ole kaikille täällä ehkä aivan tuttu termi, kerron vähän, mistä on kyse ja mitä tuleman pitää. Mysteeriohjehan on sellainen, jossa lopputulos pidetään salassa ja neulojat saavat alussa tietää vain tarpeellisimmat seikat, kuten käytettävän langan, tiheyden, puikkokoon ja vähän muita suuntaa-antavia seikkoja. Tällä hetkellä te siis tiedätte tästä ohjeesta, että kyseessä on a) sukat b) Väinämöisellä (tai muulla samanvahvuisella langalla) c) kirjoneule ja d) varpaista varteen -neulomissuunta. Värejä tarvitaan kaksi ja väreinä toimii toki periaateessa mitkä vain yhdistelmät, mutta esimerkiksi jouluinen puna-valkoinen tai puna-harmaa sopivat kivasti teemaan. Myös vaikkapa sininen-hopea tai ylipäänsä sininen ja joku vaalea on varmasti kiva.

Kun mysteerisukkia aletaan neuloa, niistä saadaan yksi vihje eli yksi ohjeen osa kerrallaan. En ole aiemmin toteuttanut ohjetta tällä tyylillä, joten minäkin saan osani jännityksestä - toivottavasti siis haastetta on itselleni sopivasti, muttei liikaa.


Nyt minusta olisi kiva kuulla, kuinka moni on alustavasti kiinnostunut ohjeen neulomisesta. Olisi nimittäin ihan hauska järjestää yhteisneulonta eli KAL, jos innostuneita on tarpeeksi. Yhteisneulonta voisi toimia joko niin, että perustetaan Ravelryyn johonkin ryhmään KAL-ketju, tai niin, että täällä voi käydä aina vihjepostauksen kommentteihin kertomassa omasta etenemisestään ja linkata vaikka omaan blogipostaukseen, jos blogia kirjoittelee.

Vaikka nyt sanoisittekin olevanne kiinnostuneita, niin se ei tietenkään tarkoita, ettettekö saisi muuttaa vielä mieltänne. Ei nyt sentään aleta ketään pakottaa mukaan ja hampaat irvessä vääntämään jotain, mikä ei kiinnostakaan - ei olisi kovin joulumielistä, vai mitä? Tämän joulukalenterin tarkoitus on lisätä hyvää mieltä ja vapaaehtoista joulun odotusta!


Teillä on joka tapauksessa muutenkin vielä aikaa miettiä asiaa. Mysteeriohjeen ensimmäinen vihje ei tule vielä heti ensimmäisestä kalenterin luukusta. Sille on syynsä, (eikä pelkästään, se että vetkuttelen ohjeen kanssa), enkä ihan vielä paljasta, milloin voidaan aloittaa. Ja lupaan, että tiheydestä sun muista tulee tarkempaa tietoa ennen ensimmäistä vihjettä. Ja jos alkaa tuntua siltä, että olen unohtanut sanoa jotain äärimmäisen olennaista, älkää epäröikö kysyä ja hätistellä - joskus muisti voi ihan hyvin tehdä tepposet, eikä kenenkään kannata luottaa liikaa minun päähäni.

Kiitokset muuten kaikille, jotka olette kommentoineet joulukalenterin julkistukseen. Mahtavaa, että kiinnostuneita löytyy ja että muita joulumielisiä on sattunut eksymään tänne! Sain teiltä velä lisäpontta kalenterin suunnitteluun.


Ja sitten asiasta ihan totaalisesti toiseen. Palaan vähän edellisen postaukseni aiheeseen kateus. Lisää esimerkkejä ihmisistä, joiden joistakin saavutuksista olen kyllä kateellinen. Serkkuni on kaikessa ärsyttävyydessään vielä taitava viulistikin ja on nyt mennyt bändinsä kanssa tekemään musiikkivideon, joka valitettavasti on minusta aika verraton. Tarttuva biisi ja sanojakin sietää kuunnella.Olisikin Essi edes minua huonompi neulomaan, mutta  kun  ei.

41 kommenttia:

 1. oooh tartten selvästi uutta lankaa että voin mysteerisukat neuloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kuinkahan paljon lankaa mahdollisesti tarvii suurinpiirtein per väri?

   Poista
  2. No jos hankit Väinämöistä, jota myydään sadan gramman vyyhdeissä, niin yksi kumpaistakin väriä riittää. Tosiasiassa kumpaakaan ei kuitenkaan mene mitenkään sitä sataa grammaa, ja sitä kuvioväriä (eli ohjeessa hopean harmaa), menee todennäköisesti alle 50 grammaakin. Ellet nyt sitten innostu venyttämään sukkia polvisukiksi tietysti...

   Poista
  3. sitten löytyisi jopa sopivaa lankaa tarpeeksi!

   Poista
 2. Minäminäminä! Niin mukana! Oon vasta tän syksyn aikana aktivoitunut kunnolla netin ihmeelliseen neulemaailmaan ja tää on ensimmäinen vastaan tuleva KAL, joka ei ole ollut jo ohi tai aivan loppumaisillaan kun sen löydän. Oon ihan täpinöissäni jo! :D Joudun kyllä käyttämään jotakin muuta lankaa kun ei tuo Väinämöinen oikein omaan budjettiin sovi (ehdotuksia otetaan kyllä vastaan myös!). :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, mahtavaa että löytyy innokkaita. Ja kiva että satuit tällä kertaa osumaan ajoissa paikalle. :)

   Jos Väinämöinen tuottaa liikaa tuskaa kukkarolle, halvempiakin lankoja toki löytyy. Yksi edullisimmista aika lailla samanvahvuisista langoista on Dropsin Fabel, jota myydään 50 g kerissä ja joka on muistaakseni hinnaltaan alta kolme euroa kerä. Eli melko edullisestikin voit pärjätä.

   Käsinvärjätyt langat on kyllä ihania, mutta ihan totta, että ei niihin kaikilla ole aina varaa.

   Poista
 3. Oi olisin innostunut mysteerisukkaneuloja! Ois kertani ensimmäinen se :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainiota! Ja meitä ekakertalaisiahan on sitten kaksi. ;)

   Poista
 4. Hahaa, tähän voisin jopa osallistua! Tietokoneen muistissa on kymmeniä mysteeriohjeita, mutta ainuttakaan en ole ikinä neulonut KAL-tyyppisesti kunnon mysteerinä. Voisin siis tsempata! Kirjoneulesukkiakaan en ole koskaan tehnyt ja kirjoneulekuume olisi pikkuisen päällä. Tosin ahdistuin sinun kirjoneuleen teko-ohjepostauksestasi ja nyt mietin, olenko aina neulonut kirjoneuletta väärin. Kolmas ongelma on, että mulla ei ole lankaa, eikä täällä etelässä ole mitään kivoja lankakauppoja... :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan jos tällä kertaa olisit myysteerissä mukana.

   Ei sen kirjoneulepostauksen ollut kyllä tarkoitus ketään ahdistaa. Sehän esitteli vain yhden tavan neuloa kirjoneuletta, en kyllä usko, että olet tehnyt mitenkään väärin. Jos siitä tulee kirjoneuletta, niin eikö se silloin ole oikein?

   Poista
 5. Tulen mukaan jos jaksan. :) Mun jaksaminen on aika vähissä tällä hetkellä. Minulla olisi vyyhti joulunpunaista Väinämöistä, joten tarvitsisin joko valkean tai harmaan värin sen kaveriksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti jaksaminen lisääntyy ihan joka tapauksessa. Mukava jos osallistut, mutta voihan sitä vaan kerätä vihjeet talteen ja neuloa joskus myöhemmin, jos huvittaa.

   Poista
 6. Mukana ollaan ehkä! Ehkä, koska en taida ihan sisäistää tätä työn määrää, mitä pitäisi tämän vuoden puolella vielä tehdä. Joululahjojakin olisi vielä tekemättä, mutta niistä suoriutuu nopsaa. (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, joskus tulee vähän kahmittua tekemistä, kun ei ihan hahmota, että miten paljon sitä oikeasti jo on. :D Mutta mukaan vaan, jos ehdit!

   Poista
 7. MUKANA! Ensimmäinen mysteerini ja ensimmäinen varpaista lähtevä sukka. MUTTA: Olen lankalakossa. :D Tosin ostin jo kettusukkien takia lankaa. Se malli tuli uniin asti kummittelemaan, joten pakkohan se on saada pois systeemistä. Jospa tämäkin mysteeri tulisi uniin, niin voisin järkevästi perustella lankaostokseni. Siis enhän tietenkään voi kaivaa vanhoja varastoja. Ennen kuulumatonta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, lankaostosten perusteleminen unilla! Miksi en ole koskaan hoksannut tuota?

   Ja miten sinä nyt niitä vanhoja varastoja voisit kaivaa? Eikös niillä kaikilla langoilla ole jo joku suunnitelma? ;)

   No ei vainnen. Jos hyvät langat löytyy varastosta, niin voihan se olla ihan järkevää käyttää niitäkin. Mutta oli miten oli, kiva kuulla, että olet mukana!

   Poista
  2. Nimenomaan! Kaikilla langoilla on jo suunnitelma. :D Ihan kuin ehtisin toteuttaa ne kaikki... Joka tapauksessa. Näin poikkeustapauksessa on perusteltua käydä pienillä verkko-ostoksilla. :D

   Poista
 8. Mysteerisukkia en valitettavasti ehdi kutomaan, mutta joulukalenteria aion seurata tiiviisti! Ei malttais millään odottaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvelinkin, että ei ehkä ihan kaikilla ole enää tässä vaiheessa mysteerisukille aikaa. Mutta uskon, tai ainakin toivon, että joulukalenteri tarjoaa muillekin vähäsen jotain. :)

   Poista
 9. Apua, uskaltaisinkohan tulla mukaan minäkin?! Kirjoneuleet ja minä ... kääk? Rohkea rokan syö, taidan etsiä lauantaina Karnaluksista jotain sopivaa lankaa ja osallistua elämäni ekaan mysteeriin! Jei!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskallat? :) Kirjoneuleet on kyllä ihania, kun vaan saa sen tuntuman ja pääsee vauhtiin.

   Poista
 10. Kannatan ideaa ja osallistuisin tosi mielelläni, mutta olen matkoilla puolet joulukuusta :(
  Järjestäthän joskus uudelleen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tämä onnistuu hyvin, niin tottakai voin ainakin harkita, että kokeilisi toistekin! :)

   Poista
 11. Varovainen kyllä-huuto (vaiko kuiskaus?) täältäkin. Lankaakin saattais löytyä, ja joulukuu on koulunkin osalta hieman hiljaisempi. Toisaalta mulla on sukkasadon mysteerisukatkin yhä kesken, niistä kolmesta muusta parista puhumattakaan.
  Mutta toisaalta mä meinasin tehdä itselleni kirjoneulesukat joululahjaksi, malliakin olen jo katsellut, sopivaa vain ei ole löytynyt. Nythän tässä olisi helppo vaan heittäytyä mukaan ja luottaa siihen, että sun puikoilta ei rumia sukkia voi edes tipahdella. Että ehkäpä, ehkäpä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, heittäydy mukaan vaan! En tosin voi ihan taata, ettei minun puikoilta rumia sukkia tule... :D Mutta jos katsos käy niin, että lopputulos onkin aivan järkyttävä, niin sä voit vaan ajatella, että ne on omaperäiset ja muistuttaa tästä joulukalenterista ja tietysti minusta, joka olen kuitenkin niin älyttömän huipputyyppi, että sietää muistaakin. ;)

   Poista
 12. Ärsyttävä serkku kuittaa ja kiittää huomioinnista! <3 Ja menestyvänä kaikentaitajana poisti ilmeisesti kirjoittamansa pitkän kommentin, joten kokeillaas uusiksi... Aamun mehevät naurut vaihtuivat saumattomasti katkeraksi karjahdukseksi.

  Niin eli oon muuten eri mieltä, kyllä sää oot mua parempi neuloja, ainakin sillä suunnitelmallisuus- ja pitkäjänteisyysosastolla, itsehän roiskaisen usein erityisesti mitta-asioissa vähän sinne päin ja luotan siihen tuuriin lopputuloksessa. Että siitä vaan kateuspojot sinne päin, ehkä opin joskus itsekin. Ja sitten ovat tietysti idearikkautesi ja nämä upeat neuleohjeesi, joista piti sanomani, että voisin itsekin roikuskella mukana tässä hommassa, vaikkei se mysteeriosuus ehkä kohdallani ohjesäännön mukaisesti täytykään... Ja sitä joulukalenteria odottelen tietysti kuin pikkulapsi joulupukkia. :)

  Ja sitten oli ehkä vielä jotain, minkä ehdin jo unohtaa. Mikä ei ehkä yllätä näillä geeneillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hähää, luuseri, hukkasit kommentin! Tämä mitätöi välittömästi soittotaitosi hienouden silmissäni. Miksi olisin kateellinen jollekulle, joka hukkaa omat tekstinsä blogien kommentointikentässä?

   Jaa, vai olen minä parempi neuloja sittenkin? Minä kun näen tän niin, että meillä on vähän eri tyyli tehdä. Ei sillä sun boheemilla taitelijatyylilläkään ole tainnut kovin monesti pieleen mennä?

   Jotain minkä ehdit jo unohtaa? Ennenkuulumatonta. Vähänkö hävettäis, jos itselle joskus kävis niin... eiku.

   Poista
 13. Arvaa mitä: Kiinnostaa. Kiinnostaa mysteeri. Kiinnostaa sukka. Kiinnostaa varpaista käsin. Kiinnostaa KAL. Ainut, että aina kun olen yrittänyt tehdä kirjoneuletta sukkaan, on siitä tullut liian kireä ja mennyt purkuun. (Isommat puikot kehiin?) Haastetta siis on, ja voisin ottaa vastaan. Ellei lahjaneulomukset luo liikaa kiirepainetta samanaikaisesti. Vaikka voihan KALia kalistella omantahtisesti perässäkin, joskaan se ei ole yhtä hauskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsi kun osaisin tuosta kireästä neulepinnasta neuvoa yhden tavan. Se olisi vain kaikista kätevintä näyttää videolla - ja en tietysti tiedä, teetkö jo niin ja onko kireyden syy sulla jossain muualla.

   Jos nyt yhtään osaan selitää, niin suurinpiirtein seuraavasti yleensä toimin: kun yhdellä värillä neulotaan 3 silmukkaa tai enemmän, aina niiden neulomisen jälkeen vedän silmukat puikolla "auki", tai siis puikoilla olevan pätkän neuletta siihen leveyteen, joka se sitten valmiina olisi. Silmukat tavallaan äärimmilleen (tai ei nyt ehkä ihan, mutta melkein). Siinä tulee sitten heti jotenkin sopivampi langanjuoksu sinne taakse kun jatkan seuraavalla värillä.

   Saattaa kuulostaa jotenkin työläältä tai sellaiselta, että pitää aina pysähtyä joka välissä, mutta oikeasti niin ei ole. Se automatisoituu nopeasti eikä hidasta neulomista. Sormet vaan aina saman tien vetää sen päktän leveämmäksi juuri ennen kuin ottaa toisen värin käyttöön.

   Miltä kuulostaa? Auttoiko yhtään? Vai onko tosiaan kireyden syy jossain muualla?

   Ja perässäkin saa tosiaan kalistella! Ja tekee vaan yhtä sukkaa mysteeriohjeen aikana, ja aloittaa toisen sitten sen jälkeen?

   Poista
 14. Minäkin voisin olla innokas osallistumaan! Ihan jännää olis tehdä oikiat kirjoneulesukat, kun en ole semmosia vielä tehnyt. Ihan on siis lapasiin rajoittunut tämä kirjoneulehommani. Vähän mietityttää muakin tuo neulepinnan joustamattomuus, mutta hei, harjottelu kai se on joka mestarin tekee! Tämä tämmönen mysteerisukka vois tuoda neuleharrastukseen pientä vaihtelua ja uudenlaista odotusta... ;)

  VastaaPoista
 15. Kokeillaan, jos vain ehdin. Lankaa ei vielä ole ja Väinämöstä ei saa täältä läheltä, mutta eiköhän korvaavaa lankaa löydy. Kalenterin ensimmäistä luukkua odotellessa...

  VastaaPoista
 16. Mukana. Ainaki hengessä jos ei muuten. Niin ja ei siis jouluhengessä vaan mysteerisukkahengessä.

  VastaaPoista
 17. Tästä tulee mulle uus haaste: en ole vielä koskaan KAListellut. Ihan vaan koska olen huono noudattamaan ohjeita... :D

  VastaaPoista
 18. Minäkin osallistun. Lankaa kyllä pitäisi hankkia, kun ei varastosta taida nyt löytyä mitään sopivaa. Raaskisikohan sitä ostaa taas Väinämöistä?

  VastaaPoista
 19. Hei, kertokaapa joku mulle, mitä tää Väinämöinen-lanka oikein on (onko laadukasta, kestävää, mistä sitä voi saada ja onko kallistakin?). En ole koskaan ennen törmännyt siihen missään, niin olisi kiva kuulla siitä :)

  VastaaPoista
 20. Apuaapuapapauapapua. Eiku. Siis tää on niin mielenkiintoisen oloista että mua harmittaa jo nyt etten oo lukenu tätä eilen tai vaikka tänään aamulla, niin että oisin voinu napata tänään Oulun ohi ajaessa tuota Väinämöistä itelle. Vaikka mulla ois kyllä tuhat ja sata (käsityö)projektia vielä tehtävänä ennen joulua ja oon luvannu etten lankaakaan hankkis nyt uutta... Vitsi mitenköhän mulle tässä kävis...

  VastaaPoista
 21. Mysteerisukkaohje, siinäpä itselle uusi haaste ja ainakaan alkuinnostusta ei puutu. Ja sitten vielä, jotta mistä sanoista tulee lyhenne KAL?

  VastaaPoista
 22. Minua kiinnostaa myös mysteerisukka. Mukana!

  VastaaPoista
 23. Näin Matti Myöhäisenä: kyllä kiinnostaa!!

  VastaaPoista