maanantai 26. marraskuuta 2012

Kirjoneulonnan lyhyt oppimäärä

Pistin tässä vastikään merkille, että blogiini on viime aikoina tultu paljon kirjoneuleen perässä. Kun huvikseni tutkailin tilastoja, totesin että yleisimpiä hakusanoja ovat olleet "kirjoneule", "kirjoneuleen neulominen", "kirjoneule sukka", "kirjoneuleita", "kirjoneule villapaita" ja mielenkiintoista kyllä, "kirjoneule lintu". Jäin miettimään, että miksi niillä hakusanoilla päätyy tänne. Eihän täällä kirjoneuleita nyt niin paljon ole ollut. Sitten hoksasin, että syy voi olla parin vuoden takaisessa Sytyckissä, jossa haasteenani oli kirjoneuleen opettelu. Silloin aiheesta on tosiaan tekstiä syntynyt.

Joka tapauksessa minuta tuntuu, että nuilla hakusanoilla tänne suunnistaneet ovat saaneet aika todennäköisesti karvaasti pettyä. Kummempia ohjeistuksia oikeastaan yhtään mihinkään ei ole löytynyt. Päätinpä siis tehdä hommaan muutoksen ja tarjota täällä katsauksen siihen, miten ainakin minä pärjään kirjoneulomisen kanssa. Tässäpä siis tulee:


Kirjoneulomisen alkeet

Aloitetaanpa ihan siitä perusasiasta, lankojen pitämisestä kädessä. Tähän on olemassa useita tapoja ja itse asiassa jopa apuvälineitä, ja vain kokeilemalla saa tietää, mikä on itselle paras. Minä tyydyn esittelemään nyt yhden tavan, sen mikä lopulta osoittautui minun kohdallani toimivimmaksi. Tähän lankojenpitelytapaan sain vinkin Villapallon blogista. (Kuvat saa sitten hitusen suuremmiksi klikkaamalla niitä.)

Lankojen piteleminen

Tässä ensinnäkin kuva, jossa langat ovat sormella.


Toinen (violetti) lanka on siis sormella aivan normaalisti, toinen (sininen) tuleekin sitten samalle sormelle vastakkaisesta suunnasta. Eli jos vielä vähän havainnollistetaan, niin...


...nosta päälle tuleva ja normaaliin suuntaan menevä lanka pois tieltä oikeaan käteesi. Ota alle tuleva lanka vasempaan käteesi kuvan osoittamalla tavalla.


Siis näin. Huomaa langan tulosuunta neuleesta.


Nyt sitten tuo päälle tuleva lanka oikealta sormelta vasemmalle etusormelle - ja siis normaaliin suuntaan.Kas näin. Ja lankoja voi pitää sitten kireällä tai löysällä omalla tyylillään.


Minä pidän näin, langat sormien alta, lopuksi pikkusormen yli. Toimii hyvin, mutta taitaa olla todella makuasia. Kannattaa varmaan huolehtia langankireydestä samalla tavalla kuin normaalistikin. Mikä ikinä toimii.

Näin päästiin siis joka tapauksessa seuraavaan lankojenpitelyotteeseen.Lankojen ottaminen puikolle (silmukan neulominen)

Tästä en itse asiassa saanut kovin havainnollistavia kuvia. Kameramies ja minä olimme vähän laiskoja ja kun tarkkoja kuvia ei tuntunut tulevan, niin luistettiin sitten tässä osassa.

Mutta sinänsä onkin ymmärtääkseni aivan sama, mistä suunnasta langat ottaa, kunhan säilyttää hommassa logiikan. Päällimäisen, eli tässä tapauksessa violetin langan, voi sitä paitsi käytännössä ottaa vain yhdellä tavalla, koukata tuosta suoraan, (paitsi jos haluaa ja osaa tehdä asiat tosi vaikeasti). Taemman langan sen sijaan voi ottaa joko päällimäisen langan vasemmalta tai oikealta puolelta. Minä otan aina vasemmalta.


Tuleeko tästä kuvasta sitten hullua hurskaammaksi? No, ehkä tuosta nyt vähän näkee kumpaa kautta sinistä lankaa lähestyn.


Lankojen sitominen ja lankajuoksut

Tosiaan, kuten sanottua, langat kannattaa noukkia puikoille aina samasta suunnasta. Paitsi että...! Kun kirjoneulekuviossa tulee pidempiä pätkiä samalla värillä, hommaa itse asiassa kannattaakin vähän sotkea ja sitoa langat toisiinsa. Miksikö? Pitkät lankajuoksut neuleen nurjalla puolella aiheuttavat yleensä hankaluuksia. Pitkällä pätkällä lankajuoksun sopivaa kireyttä voi olla hyvin hankala säädellä ja siitä tulee helpommin joko liian löysä tai liian kireä.

Mikäkö on lankajuoksu? Aina kun yhdellä värillä neuloo, toinen lanka kulkee silmukoiden takana. Lankajuoksun kanssa saa olla aika tarkkana, ja se taitaakin olla yksi haastavimmista asioista aloitteluvaiheessa. (Huom. haastava, ei mahdoton!) Liian lyhyet lankajuoksut tekevät lopputuloksesta liian kireän ja kupruisen. Valmista neuletta, olipa se sitten sukka tai pusero, voi olla vähän vaikea ährätä päälle. Liian pitkät lankajuoksut puolestaan aiheuttavat sen, että osa silmukoista löystyy ihan liikaa ja käsiala on epätasainen.

Lankajuoksujen aiheuttamia ongelmia voidaan vältellä lankojen sitomisella. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se tarkoittaa hetkellistä lankojen puikolle noukkimisen suuntien muuttamista. Tämä kannattaa tehdä, kun yhdellä värillä neulotaan enemmän kuin 6 silmukkaa. (Tämäkin on vähän makuasia, minä teen itseasiassa vasta yli 7 samanvärisen silmukan jälkeen.) Esimerkiksi 8 samanväristä silmukkaa kannattaa neuloa vaikka näin: 4 silmukkaa oikein, lankojen sitominen seuraavan silmukan kohdalla, loput 3 silmukkaa taas tavallisella tavalla.

Seuraavaksi sitten taas vähän demonstraatiota siitä, miten lankojen sitominen tehdään, kun lankoja pidetään tällä minun käyttämälläni tyylillä. (Muilla tyyleillä toimii vähän erilaiset tavat, mutta samaa asiaa kuitenkin.)

Alemman, eli kuvien sinisen langan sitominen on helppoa: jos olet muuten neulonut koko ajan ottaen alemman langan päällimäisen langan vasemmalta puolelta, ota sitomisvaiheessa yksi kerta oikealta puolelta ja palaa taas takaisin vasemmalta puolelta noukkimiseen. Tadaa! Siinäpä se sitominen sitten oli!

Päällimäisen langan sitominen on ihan hitusen mutkikkaampaa. Seuraava esimerkki toimii, kun alemman langan on otannut aina normaalisti päällimäisen vasemmalta puolelta.


Vie puikko (tietysti ensin silmukan läpi) molempien lankojen taakse vasemmalta puolelta.


Tuo puikko sitten taemman langan takaa (vasemmalta oikealle) takaisin edemmäs. Tässä vaiheessa puikko on siis kahden langan välissä. (Kannattaa katsella kuvia tarkkaan, tämä sanallinen selittäminen alkaa olla vähän haastavaa.)


Jatka puikon liikettä eteenpäin ja vedä nyt puikko päällimäisen langan vasemmalta puolelta sen eteen. Alempi lanka seuraa tässä vaiheessa mukana.


Nyt sitten vie puikko päällilangan (violetin langan) oikealle puolelle ja koukkaa lanka puikolle. Alempi lanka tulee hetkellisesti sen päälle, kuten kuvasta näkee.


Nyt sitten vain vedetään lanka silmukasta.Ja sitten palataankin normaaliin päivärytmiin, eli aletaan ottaa lanka taas tavallisella tavalla. Seuraavan silmukan kohdalla asetelma on vähän eri kuin tavallisesti, ja varsinainen sitominen tapahtuu oikeastaan vasta kun sekin silmukka on neulottu.


Noniin, kaikki aloittelevat kirjoneulojat. Miltäs vaikuttaa? Kaipaatteko lisäselvitystä jostain?

Jos kuvista katsoessa jokin näyttää vaikealta tai oudolta, suosittelen ottamaan puikot käteen ja kokeilemaan. Yleensä silloin valkenee paremmin kun saa oikeasti nähdä ja tuntea, miten langat oikein menevät.

Tämä tutorial ei ole todellakaan täysin kattava katsaus kirjoneulontaan, varsinkin kun tapoja on monia, mutta tästä voi lähteä liikenteeseen. Kannattaa muistaa, että käsiala tasoittuu tekemisen myötä ja että kupruja on ollut matkassa varmaan kaikilla - tai ainakin minulla on aivan ehdottomasti ollut. Lisäksi valmiin neuleen höyrytäminen tai kastelu tasoittaa usein pintaa. Eli rohkeutta mukaan ja kokeilemaan!

37 kommenttia:

 1. Tiiätkö, mä tusasin aivan tuskasena miehelle kirjoneulelapaset omalla peliaiheisella kuviolla vähän aikaa sitten ja kaikki tässä oli mulle aivan uutta :D Okei, oli eka kerta kun tein raitoja ihmeellisempää kirjoneuletta joten en sinänsä ihmetellyt epätasaisuutta (paitsi että mun käsiala on kyllä yleensä ainakin kyseisellä langalla ollut aika tasaista). Ei käynyt ees pienessä mielessäkään että olis voinu lukea jotain kirjoneuleohjetta ennen kun alkaa kieputtelemaan lankoja sinne taakse... Ai että, nyt vaan naurattaa ja hirvee himo tehdä samat tumput uudestaan nyt viisaampana, ehkä niistä uskaltais sitten jopa laittaa kuvan ravelryyn tms :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joskus sitä ei tosiaan mieti, että oisko tässä jotain mitä pitäisi tietää ennen kuin alkaa hommiin. On käynyt minullekin monissa (neulomiseenkin liittyvissä) asioissa.

   Tee vaan ihmeessä tumput uudestaan! Ne ekat on kuitenkin olleet harjoituksen kannalta hyödylliset, jos ei muuta. On sulla jo jotain tuntumaa hommaan.

   Jos tämä minun tyyli ei sovi sinulle, niin kannattaa sitten vaan googletella lisää. Nuita langansitomisjuttujakin on monenlaisia, jotain semmoisiakin, että edellisen kerroksen langat sitoo sitten seuraavalla kerroksella, tai että kaikki sidotaan jotenkin lopussa vasta. Itse olen tykästynyt tähän keinoon ja en ole jaksanut ihan kaikkia opetellakaan.

   Poista
 2. Mahtavaa! Vaikka olen kirjoneuleita tehnyt sain itsekin tästä uusia vinkkejä, nimenomaan tuo tapa pitää lankaa kädessä. Pakko kokeilla, koska nykyinen tapa on hieman turhan hankala.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että tästä oli iloa! Tuo lankojenpitämistapa on minusta ihan loistava. Se on vissiin Villapallon itse kehittelemä, en tiedä, kuinka moni muu sitä sitten edes käyttää. Mutta toimii minulla loistavasti, langat pysyy selvästi toisistaan erillään eivätkä liu koko ajan toisiaan kohti tai pois sormelta tms. Eikä tuo vaatinut pitkää opettelua, että sen omaksui.

   Poista
 3. Kiitos, hyvä ohje, täytyy kokeilla tuota tapaa pidellä lankoja. Nopeuttaa varmasti kutomista (vai oliko se matka tärkeämpi kuin päämäärä...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan se matka olla tärkeämpi, mutta kyllä tuo minusta sitä matkaakin parantaa. Makuasia tietysti, mutta minulla on toiminut kuin unelma. Kannattaa kokeilla ja katsoa miltä tuntuu!

   Poista
 4. Kiitos vinkistä! Täytyypä kokeilla lankojen pitämistä noin. Opettelemista se varman vaatii, kun olen aina pitänyt ne samoin päin etusormen päällä, mutta ainakin yritän. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä, tuo on niin hyvä vinkki, että nyt mietin, miksi en ole pistänyt sitä kuvien kanssa jakoon jo aiemminkin. Kiittäminen on tosiaan Villapalloa, ja voin sanoa, että hänen vinkkinsä tästä paransi kerralla minun kirjoneulejälkeäni ja tekemisen mukavuutta.

   Ja ei muuten vaatinut ihan kauhean pitkäaikaista opettelua. Kyllähän uuden omaksuminen aina jotain vaatii, mutta tuo oli ainakin minulle helppo oppia.

   Poista
 5. Kiitos toooooooooodella paljon. Selkeät ja hyvät ohjeet. Mä niin haluan tän oppia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että tästä on muille hyötyä! Toki kannattaa aina kysyä tai googletella, jos joku juttu ei toimi sinulla niin kuin minulla, mutta uskon kyllä, että näillä pärjää. Eli ei kun kokeilemaan!

   Poista
 6. Hyvät ohjeet ja neuvot. Jonkun verran olen tehnyt kirjoneuletta, harvoin tosin, niin on tästä opastuksestasi hyötyä. Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kuulla! Tuntuu kyllä tosi mukavalta, jos vähän konkarimmatkin kirjoneulojat hyötyy tästä yhtään. Ei tullut siis turhaan tehtyä.

   Poista
 7. ohoh, miten ovelaa. en oo ikinä tajunnut, että noita lankoja vois kuljettaa jotenkin muuten kuin yhdessä siinä etusormen päällä, niinkuin yleensä teen :D vois kokeilla, kun ens kerran teen kirjoneuletta. kiitti vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä! Ei sitä aina hoksaa kaikkea, joskus on ihan tervetullutta nähdä ja kuulla, miten joku muu asiat tekee. Itsekään tuskin olisin tuollaista tullut keksineeksi, niin että Villapallon vinkki oli kullan arvoinen. :)

   Poista
 8. Ihanasti ohjeistettu.
  Ehkä mä luovun kuitenkin ajatuksesta ruveta tekemään kirjoneuletta...
  Mutta jos vielä innostun, niin pakkohan se on kököttää tietokone polvilla ja tämä ohje avoinna :O)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja ei kannata kokonaan luopua ajatuksesta. Voihan se olla, että vaikka nyt juuri se tuntuisi vaikkapa vaikealta tai mitä ikinä, joku päivä tuleekin hillitön halu kokeilla. :) Ja kuvat ja selitykset näyttää ja kuulostaa aina vaikeammilta kuin se kun itse kokeilee - monet jutut aukenevat vasta kun yrittää itse.

   Poista
 9. Oli todella hyödyllinen ja selkeä ohje, kiitos! :) Uskaltauduin kokeilemaan vinkkejäsi ja ensimmäinen harjoituskappale on valmistunut, tuloksen näkee täältä: tuijanjutut.wordpress.com/2012/11/30/paakallolapaset-paakallokeleille/.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Tosi kivan näköiset lapaset olet kyllä sanut aikaan!

   Poista
 10. Kiitos ohjeistuksesta! Tämä minulle uusi ote lankoihin tulikin kuin tilauksesta, sillä olen neulonut Horatio-pöllölapasia ja tuskaillut kun joka kerroksen jälkeen saa kieputella toisiinsa kiertyneet langat erilleen. Neulominenkin nopeutui huomattavasti, vaikka eihän tässä ajan kanssa kilpailla. :)

  Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eihän se nopeus varmaan tärkeintä ole - ainakaan yleensä - mutta mukavuus sitäkin tärkeämpää. Hienoa, että tästä oli hyötyä sinullekin. Itsellenikin se lankojen sotkeutuminen oli aikaisemmin se neulomista hankaloittavin ongelma.

   Poista
 11. Tosi hyvän opastuksen olit tehnyt! Muille vielä tiedoksi että kun tuon menetelmän oppii, minulla ainakin kirjoneuleen neulominen sujuu yhtä nopeasti kuin yksivärisenkin! Harjoitusta se toki vaatii, mutta on kyllä loistava menetelmä:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja tosi hyvä tuo itse tekniikka, jota en ilman sinua olisi varmasti ikinä keksinyt. Ja olen ihan samaa mieltä, tuon oppii kyllä. Minullakin harjoitus on nopeuttanut kirjoneulomista ja tuolla tekniikalla neulon ainakin lähes yhtä nopeasti kuin yhdellä langalla. (En tosin ole ottanut aikaa.)

   Poista
 12. JES! Täältä löytyi ohje tuohon lankojen sitomiseen! Suurkiitos! Nyt uskaltaa kokeilla ehkä jotain suurempaakin kirjoneuletta! Oikein hyvää alkanutta vuotta! :)

  VastaaPoista
 13. :D sattupa, ku just eilen päättelin työn, johon oisin tätä tarvinnut... Onneksi se oli vain kokeiluversio :P Linkitin tämän tekstin blogini linkkivinkkeihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattuipa kyllä sopivasti jälkeenpäin! :D Toivottavasti tästä on apua sitten varsinaisen version kanssa.

   Kiitos siitä että katsot ohjeeni linkittämisen arvoiseksi! :)

   Poista
 14. Kiitos todella hyvästä kuvasarjasta ja ohjeista! Olen muutamaan otteeseen aikaisemmin yrittänyt kirjoneuletta, mutta ovat jääneet kesken. Nyt opettelin tuon tekniikan ja toinen haavistolaislapanen (aloitettu 2-3v sitten) on peukaloa vaille valmis :) lankojen sitominenkin kävi kätevästi eivätkä langat kiertyneet ja sotkeutuneet toisiinsa. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kuulla! Olen kyllä tosi iloinen, että näistä ohjeista on muillekin hyötyä. Itsellänikin ensimmäiset kokeilut olivat takkuisia, mutta tuon Villapallon lankojenpitotyylin opeteltuani ongelmia ei ole juuri ollut. Hyvä että näistä ohjeista tuli ilmeisesti tarpeeksi havainnollistavat. :) Ja palautetta on kiva saada!

   Poista
 15. Moi! Kiitos paljon ohjeista! :) tuskailin yhdet kirjoneulesukat tuossa läpi ja langat oli jatkuvasti somulla keskenään. Ehkä tämä tapa pidellä lankoja helpottaisi ongelmaa...

  VastaaPoista
 16. Kiitos aivan valtavasti ohjeesta, joka auttoi kovasti. Olen joulunpyhät tuskaillut Kielosukkien (Titta Järvensivu) kanssa enkä meinaa mitenkään saada niitä onnistumaan. Työssä on paljon pitkiä lankajuoksuja ja ne jäivät rumiksi, joten työ meni purkuun... Nyt sinun ohjeellasi langat eivät mene sykkyrälle ja lankajuoksut tulevat siisteiksi. Olisiko sinulla hyviä vinkkejä miten kuljettaa kolmea lankaa mukana?? tuossa kielosukassa on pitkiä lankajuoksuja ja kolmea väriä niin että miten kannattaisi langat sormella kuljettaa etteivät men aivan mykkyrään??? Kiitos vielä kerran hyvästä ohjeesta ja Onnea Uudelle vuodelle!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Nyt vasta huomasin tämän kommentin. Minulla ei harmi kyllä ole itselläni edes kokemusta kolmella langalla neulomisesta kirjoneuleessa, eli ei kyllä ole jakaa hyviä vinkkejäkään. Ekana tulee mieleen, että voisiko kolmas lanka olla eri sormella, mutta en kyllä ole kokeillut, enkä tiedä voisiko se ollenkaan toimia. Toivottavasti keksit jotakin ja sukista tulee hyvät!

   Poista
  2. Niin ja hyvää uutta vuotta sinullekin!

   Poista
 17. Hei! Minä etsin juuri neuvoja kolmella langalla neulomiseen ja päädyin tälle sivulle. Nyt olen testannut tuota sinun menetelmääsi, langat ristissä vasemmalla sormella ja lisäksi kolmas lanka oikean puolen kädessä. On aika sujuvaa. Jos on pitkiä lankajuoksuja jollain värillä, niin ehkä se väri kannattaa olla tuolla vasemmalla, niin sen saa sidottua. Olisi kyllä hienoa kuulla jos jollain on joku muu kolmen langan systeemi.

  VastaaPoista
 18. Mahtavaa! Kiitos, kiitos! Hyvin havainnollinen ohje!

  VastaaPoista
 19. Kiitos! Tämä täytyy opetella. Kirjoneuletta on tullut ihan liian vähän tehtyä, ja kun ennen joulua otin kokeeksi yhden työn alle, tuli ihan liian tiukkaa siitä. Jospa tällä ohjeella onnistuisin ja uskaltautuisin tekemään muutakin kuin ihan peruspertsaa 😊

  VastaaPoista
 20. Mutta miten tämä onnistuu 4 värillä,--ei ymmärrä !!

  VastaaPoista
 21. Mulla aina ollut kaikki langat sormella ihan vieretyksin ilman mitään tommosia kikkailuja. Toimii ihan hyvin.
  Onko tuosta kikkailusta jokin hyötyä?

  VastaaPoista